Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018


3 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα καθαριότητας διεκδίκησαν με διήμερη αποχή (3-4/12) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πληρωμή των υπερωριών τους, πρόσληψη προσωπικού και μέσα ατομικής προστασίας.
● Οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές των νομών Πρέβεζας-Άρτας έκαναν τρίωρη στάση εργασίας διεκδικώντας την επαναπρόσληψη 17 συμβασιούχων συναδέλφων τους. Στις 7 του μήνα έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου στα Γιάννενα. Στις 13/12 έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Πρέβεζα. Κατάφεραν την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους.


5 Δεκεμβρίου: Τετράωρη στάση εργασίας έκαναν οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι του καταστήματος του ΟΤΕ στην Πάρνηθα ενάντια στη δίωξη συναδέλφου τους. Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία WIND έκαναν τρίωρες στάσεις εργασίας για δύο ημέρες (6-7/12) ενάντια στις σχεδιαζόμενες απ’ την εργοδοσία «εθελούσιες εξόδους»-απολύσεις. Έγινε συγκέντρωση στο υποκατάστημα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

10 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, διεκδικώντας ενίσχυση των δομών πρόνοιας και να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

11 Δεκεμβρίου: 3ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με αίτημα το άνοιγμα προνοιακών δομών για την απορρόφηση των ασυνόδευτων παιδιών (προσφυγόπουλα κ.λπ.), που τώρα στεγάζονται στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων.
3ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας «Γιατροί του κόσμου» ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους.
● Οι 150 εργαζόμενοι της υπό κατάργηση δομής «Praxis» (μη κυβερνητική οργάνωση) έκαναν συγκέντρωση διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τριών μηνών.

12 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τροφίμων «ΖΟΥΡΑΣ» έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα για τα δεδουλευμένα έξι μηνών.

15 Δεκεμβρίου: Οι συνταξιούχοι όλης της χώρας διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην περικοπή των συντάξεών τους και την πολιτική της εξαθλίωσης.

17 Δεκεμβρίου: Οι συμβασιούχοι δασοφύλακες της Λάρισας έκαναν κινητοποίηση για τη διασφάλιση της ειδικότητάς τους.

18 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην ενέργεια (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στη συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση-εργολαβοποίησή της.
● Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σάμου έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στο κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής του ιδρύματος, την έλλειψη προσωπικού και τα συνεχιζόμενα προβλήματα απ’ τη ροή μεταναστών.
● Οι υδραυλικοί των Δημοτικών Επιχειρήσεων Καλαμάτας-Μεσσήνης έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας για πρόσληψη προσωπικού και την υλική ενίσχυση του τομέα τους.

20 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τις τεράστιες ελλείψεις της μαιευτικής κλινικής.
● Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο τρόπο πρόσληψης-διορισμού στην εκπαίδευση.

24 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Τρίπολης έκαναν 24ωρη απεργία για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
24ωρη απεργία ενάντια στα εξοντωτικά ωράρια και τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς έκαναν οι οικοδόμοι του εργοταξίου του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

25 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) στη Θεσσαλονίκη έκαναν δίωρες στάσεις εργασίας για τρεις ημέρες (25-26-27/12) διεκδικώντας συλλογική σύμβαση εργασίας χωρίς περικοπή μισθών.

27 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Λευκάδας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων και την πρόσληψη προσωπικού.

28 Δεκεμβρίου: Οι υπάλληλοι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα επισιτισμού της νότιας Αθήνας (Γλυφάδα κ.λπ.) έκαναν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας για τον θάνατο συναδέλφου τους σε δυστύχημα με το μηχανάκι την ώρα της δουλειάς. Διεκδικούν μέτρα προστασίας, παροχή κατάλληλου εξοπλισμού και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Για τον ίδιο λόγο έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας οδηγοί με μηχανάκια από καταστήματα και επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας.

Σ. Κρόκος