Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Για τους Έλληνες της Αλβανίας


Την τελευταία περίοδο, η κυβέρνηση Ράμα στην Αλβανία έχει επιδοθεί σε κατεδαφίσεις σπιτιών της εκεί ελληνικής μειονότητας. Το πρόσχημα είναι ότι οι κάτοχοι δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, άρα το αλβανικό κράτος έχει «δικαίωμα» να κάνει απαλλοτριώσεις (για να «αναβαθμίσει» και να αξιοποιήσει τουριστικά την περιοχή). Μιλάμε για πρόσχημα γιατί κάθε στοιχειωδώς αντικειμενικός παρατηρητής βλέπει ότι, παράλληλα με την «τουριστική αξιοποίηση» της περιοχής, υπάρχει σαφής επιδίωξη ακόμα μεγαλύτερης περιθωριοποίησης της ελληνικής μειονότητας εκ μέρους του αλβανικού κράτους· από πληροφορίες μας, σπίτια Ελλήνων μειονοτικών που έχουν μετοικήσει στην Ελλάδα αρπάζονται συστηματικά.

Σαν κομμουνιστές και διεθνιστές, στεκόμαστε απέναντι σε όλους εκείνους από τη «δικιά μας» μεριά που χύνουν σωβινιστικό δηλητήριο εις βάρος του αλβανικού λαού και κάνουν αλυτρωτική προπαγάνδα για τη «Βόρειο Ήπειρο» κ.λπ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορούμε για τα προβλήματα ενός κομματιού του ελληνικού έθνους που ζει σε απόσταση λίγων ωρών από τα Γιάννενα.
Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων της Αλβανίας δεν είναι εθνικιστές. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ψηφίζουν κατά κανόνα αλβανικά κόμματα και όχι το εθνικιστικό κόμμα της «Ομόνοιας». Θέλουν την προκοπή της Αλβανίας, θέλουν να ζήσουν εκεί ειρηνικά με τον αλβανικό λαό. Άρα και τα πιο προοδευτικά στοιχεία του αλβανικού λαού πρέπει να υποστηρίξουν τα δικαιώματα της μειονότητας.

Π.Δ.