Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Γαλλία: Συνεχίζει την πολύμορφη δράση του το μεγάλο εξεγερτικό λαϊκό κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», που έχει φέρει σε δύσκολη θέση την αντιδραστική κυβέρνηση του Μακρόν και έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία σε όλο το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Και αυτό παρά τη σκληρή τρομοκρατία (με χιλιάδες προσαγωγές και συλλήψεις, χιλιάδες τραυματίες, ακόμα και νεκρούς, από πλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης) και την ανακοίνωση ενός νομοσχεδίου που θα περιορίζει σημαντικά το δικαίωμα στη διαδήλωση. Υπενθυμίζουμε ότι το κίνημα ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου, με αφορμή μια μεγάλη αύξηση της τιμής των καυσίμων, και έχει κερδίσει ήδη την απόσυρση αυτής της ανατίμησης, αύξηση 100 ευρώ στον κατώτατο μισθό, μείωση των κρατήσεων στις χαμηλές συντάξεις και αφορολόγητο στις υπερωρίες.
Ωστόσο, το κίνημα δεν αρκείται σε αυτά, και προωθεί μια γκάμα από ριζοσπαστικές διεκδικήσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των οξυμένων προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων. Συνεχίζονται τα μπλοκαρίσματα δρόμων, κτιρίων και εγκαταστάσεων σε όλη τη Γαλλία, αλλά και οι κεντρικές διαδηλώσεις κάθε Σάββατο στο Παρίσι, ενώ έχουν προστεθεί και νέες δράσεις, από καταλήψεις διοδίων μέχρι διαδηλώσεις γυναικών. Επίσης, στις 14 Δεκεμβρίου έγινε γενική πανεργατική απεργία. Η νέα χρονιά ξεκίνησε για τα «κίτρινα γιλέκα» με αύξηση της συμμετοχής στην 8η σαββατιάτικη γενική κινητοποίηση, στις 6 Ιανουαρίου.   

Ινδία: Σε μια από τις μεγαλύτερες απεργίες όλων των εποχών, δεκάδες εκατομμύρια Ινδοί εργάτες κινητοποιήθηκαν με 48ωρη γενική απεργία στις 8-9 Ιανουαρίου, ενάντια στην αντεργατική πολιτική και τις ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης Μόντι. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχαν οι κλάδοι εξορύξεων, μεταφορών, τραπεζικής, καθώς και η βιομηχανία.

Ουγγαρία: Ξεσηκωμό στην εργατική τάξη της χώρας έχει προκαλέσει ο λεγόμενος «νόμος της σκλαβιάς» που ψήφισε η ακροδεξιά κυβέρνηση Όρμπαν, και με τον οποίο οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να απασχολούν τους εργάτες υπερωριακά 400 ώρες τον χρόνο και να πληρώνουν αυτές τις υπερωρίες έως και 3 χρόνια αργότερα! Διοργανώθηκαν μια σειρά από μαχητικές διαδηλώσεις στη Βουδαπέστη, με μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, αυτή της 21ης Δεκεμβρίου. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των Ούγγρων υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις.

Τουρκία: Η αύξηση της τιμής βασικών ειδών διαβίωσης, αλλά και ο εντεινόμενος αυταρχισμός του καθεστώτος Ερντογάν, έβγαλε χιλιάδες Τούρκους εργαζόμενους σε μαχητικές διαδηλώσεις στις 22 Δεκεμβρίου.

Από τη σύνταξη