Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Ανταπόκριση από τη Μεσσηνία


Η φετινή καταστροφή της ελαιοπαραγωγής λόγω της υγρασίας έχει κάνει πολλούς αγρότες να σκέφτονται την επιστροφή στη σταφίδα ή σε άλλες καλλιέργειες. Το θέμα όμως είναι πώς θα προστατευτεί γενικά η αγροτική παραγωγή, γιατί πάντα θα βρίσκεται στο έλεος των καιρικών συνθηκών.
Ένα βασικό στοιχείο γι’ αυτό, και ειδικά για τη σταφίδα, είναι η ποιότητα του προϊόντος. Η τιμή της έχει ανέβει λόγω της μείωσης της παραγωγής. Η ποιότητά της όμως είναι προβληματική λόγω των χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται. Και αυτό θα γίνει αντιληπτό αν αυξηθεί πάλι η παραγωγή.
Οι πιο πολλές καλλιέργειες πλέον είναι παμπάλαιες και δεν αποδίδουν. Η λύση βρίσκεται στον συνδυασμό εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης των παραδοσιακών μεθόδων, που δεν έχουν χάσει την αξία τους με τον χρόνο. Να εγκατασταθούν καινούργιες γραμμικές καλλιέργειες. Αυτό θα κάνει πολύ πιο απλές και αποδοτικές τις παραδοσιακές μεθόδους με τη χρήση και των σύγχρονων μηχανημάτων. Έτσι, και η δουλειά θα είναι αποδοτική και το προϊόν ποιοτικό. Για μια τέτοια προοπτική βέβαια χρειάζονται: σκέψη, οργάνωση και συνεργασία.

Χ.Ρ.