Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

JUMBO Ακραία εργοδοτική ασυδοσία


Να μποϊκοτάρουμε τα Jumbo, που με την αθρόα εισαγωγή 
κινέζικων και τις αντεργατικές τους πρακτικές, 
χτυπούν διπλά την εργατική μας τάξη
Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπων και φυσικών πόρων προς όφελος μιας μικρής μειοψηφίας. Το ιδεολόγημα που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει αυτόν τον παραλογισμό είναι ο εκθειασμός των ανθρώπων που συνήθως «ξεκινούν από το μηδέν» και εξελίσσονται «με πολύ μόχθο», χρησιμοποιώντας τις ανεπτυγμένες σε σχέση με τους άλλους ικανότητές τους, όπως «εξυπνάδα», «επιχειρηματικές ικανότητες» κλπ. Αυτοί καταφέρνουν να ξεχωρίζουν, ενώ αντίθετα είναι διάχυτη η υποτίμηση και η απαξίωση αυτών που πραγματικά μοχθούν, δηλαδή της εργατικής τάξης.
Στη χώρα μας δεν έχουμε παράπονο από τέτοιες επιχειρηματικές προσωπικότητες, που συνήθως έχουν ένα επιτελείο πληρωμένων δημοσιογράφων για να τους λιβανίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βασικός μέτοχος των πολυκαταστημάτων JUMBO, Βακάκης.
Εκτός από το σκάνδαλο στο οποίο το δεξί του χέρι, ο οικονομικός διευθυντής της επιχείρησης, βρέθηκε μπλεγμένος σε παράνομες αγοραπωλησίες ακινήτων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ο ίδιος με δηλώσεις του έχει προκαλέσει τον ελληνικό λαό χαρακτηρίζοντάς τον «κακομαθημένο» και έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι οι συντάξεις πρέπει να κοπούν.
Το πιο πρόσφατο «κατόρθωμά» του είναι ότι εκβιάζει τους εργαζομένους της επιχείρησής του υπό την απειλή της απόλυσης να δεχθούν αυθαίρετα τροποποιημένες συμβάσεις εργασίας και από πενθήμερο να δουλεύουν εξαήμερο, καθώς και να δουλεύουν παραπάνω ώρες την εβδομάδα, ανάλογα με τις «ανάγκες» της εταιρείας και όποτε τους το ζητήσουν. Επιβάλλει την ευέλικτη εργασία, προσπαθώντας να μειώσει το εργασιακό κόστος, παρά τα 220 δις κέρδη που δηλώνει (τα κέρδη ποτέ δεν είναι αρκετά!).
Ας μη γελιόμαστε, οι άνθρωποι δεν πλουτίζουν χάρη στις ικανότητές τους (η απληστία και η ασυδοσία δεν είναι ικανότητες), αλλά γιατί όλοι εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει τη δύναμή μας. Καμιά ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, εφαρμόζουμε την τακτική του μποϋκοτάζ. Αρνούμαστε να τους πλουτίσουμε από το υστέρημά μας και να αγοράζουμε τα έτσι κι αλλιώς χαμηλότατης ποιότητας προϊόντα τους. Όλες οι προηγούμενες γενιές των παιδιών στη χώρα μας μεγάλωσαν χωρίς να παίξουν με τα συνήθως κινέζικης προέλευσης τοξικά επικίνδυνα σκουπιδοπαιχνίδια που διαθέτει η εν λόγω επιχείρηση.

Μαρία Καράβολα