Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Ο γαλλο-γερμανικός άξονας της Ε.Ε. σε βαθιά κρίση

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός κινδυνεύει όλο και περισσότερο
 να περιθωριοποιηθεί από τον γερμανικό ηγεμονισμό εντός της Ε.Ε.

Βγήκαν τα «μαχαίρια» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, και έφερε στην επιφάνεια τις ήδη σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δυο χώρες.
Αφορμή στάθηκε η διαφορετική στάση, και μάλιστα επίμονη, που κράτησε ο Μακρόν, ο οποίος αντιτίθεται σε μεγάλη παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ενώ η Μέρκελ ήταν έτοιμη να παραχωρήσει ένα έτος στην Τερέζα Μέι για να ολοκληρώσει τη συμφωνία διαζυγίου με την Ε.Ε.
Τελικά, βρέθηκε συμβιβαστική λύση, με παράταση ως τις 30 Οκτωβρίου, αλλά η γερμανική κυβέρνηση δεν έκρυψε τον θυμό της για την αντίσταση που συνάντησε στο πρόσωπο ενός εταίρου που ήταν συνήθως υπάκουος… Η αλήθεια είναι ότι εδώ και ενάμιση χρόνο, ο Γάλλος πρόεδρος βλέπει τους Γερμανούς να ακυρώνουν τη μία πρωτοβουλία του μετά την άλλη, είτε πρόκειται για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού και ενός κοινοβουλίου της Ευρωζώνης, είτε για τη φορολόγηση των κολοσσών της πληροφορικής, τη δημιουργία ευρωστρατού κ.ο.κ. Η Γαλλία μάλιστα καταψήφισε στο Συμβούλιο Υπουργών την επανέναρξη μιας νέας εμπορικής διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., αφού επιθυμεί να μείνει εκτός της νέας διαπραγμάτευσης ο ευαίσθητος για τη Γαλλία τομέας της αγροτικής παραγωγής, σε αντίθεση με τη Γερμανία, που δηλώνει υπέρ των διαπραγματεύσεων, φοβούμενη αμερικάνικους δασμούς στα αυτοκίνητά της!
Είναι προφανές ότι η σημερινή λειτουργία της Ε.Ε. συμφέρει μόνο τη Γερμανία και γενικά τις βόρειες χώρες, ενώ Ιταλία και Γαλλία νιώθουν μια αυξανόμενη οικονομική ασφυξία. Ο Μακρόν έκανε ορισμένες προτάσεις να αλλάξουν οι «ισορροπίες» μέσα στην Ε.Ε., προτάσεις όμως που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τη Γερμανία, που δεν θέλει ούτε να εγγυάται τα χρέη και τα ελλείμματα των «νότιων» ούτε να υπονομεύει τη δική της ανταγωνιστικότητα λόγω της χαμηλής ανταγωνιστικότητας των άλλων. Αλλά και στο Brexit υπάρχει αντιπαράθεση, διότι, αν φύγει η Αγγλία από την Ε.Ε., τότε αναβαθμίζεται ο ρόλος της Γαλλίας. Γι’ αυτό οι Γερμανοί δεν βιάζονται να τελειώνουν με το θέμα. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον αστάθμητο παράγοντα «Τραμπ», με τους προστατευτικούς του δασμούς, τότε να περιμένουμε να ενταθούν όλες οι αντιφάσεις της Ε.Ε.!

Γιάννης Τριανταφύλλου