Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

«Είμαστε εργαζόμενοι, όχι ωφελούμενοι»




Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση που λάβαμε από το συντονιστικό εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας 

Συνάδελφοι, -ισσες

Βρισκόμαστε ήδη στα μισά της «θητείας μας» του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Τα προγράμματα αυτά που προωθούνται από την Ε.Ε., σε αγαστή συνεργασία και με τη σημερινή και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν στόχο την παραπέρα ελαστική-φτηνή εργασία και στον δημόσιο τομέα, καταπατώντας στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες.
Γι’ αυτό ζητάμε την κατάργηση όλων αυτών των αντεργατικών προγραμμάτων, που ανακυκλώνουν ουσιαστικά την ανεργία, με αποτέλεσμα κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια και κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά να μην μπορούν να καλύψουν ακόμα και τις άμεσες καθημερινές ανάγκες τους.


Στην πρώτη συγκέντρωση που έγινε τον Ιανουάριο και στη συνάντησή μας με τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, θέσαμε στο τραπέζι τα θέματα που μας απασχολούν.
Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να μας εντάξει στον κατώτερο μισθό, κάτι που απέχει πολύ από την εφαρμογή του μισθολογίου και της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Προχώρησε η εφαρμογή της εγκυκλίου για την ασφαλιστική μας κάλυψη από την πρώτη ημέρα.
Για τα λιγοστά, αλλά ουσιαστικά, που κερδίσαμε αυτούς τους λίγους μήνες χρειάστηκε να καταβληθεί προσπάθεια μεγάλη και συλλογική. Βαδίσαμε πάνω στα χνάρια συναδέλφων που βρέθηκαν σ’ αυτά τα προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια.

Εκτιμούμε ότι, αγωνιστικά και πιο συντονισμένα, μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση και ο αγώνας είναι καθήκον. Η αντεργατική πολιτική μόνο με αγώνες μπορεί να ανατραπεί.

Απαιτούμε ΤΩΡΑ:
– Ίση αμοιβή και ίσα δικαιώματα για όλους.
– Εφαρμογή του μισθολογίου και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
– Ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες. Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (μέτρα ατομικής προστασίας, ιατρικές εξετάσεις).
– Καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους μετά το τέλος του προγράμματος για όλο το διάστημα της ανεργίας.
– Δωρεάν μετακίνηση όσο διαρκεί το πρόγραμμα.
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Καμιά απόλυση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ, ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ