Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019


1 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στην εμπορική αλυσίδα PRAKTIKER έκαναν παραστάσεις στα κατά τόπους καταστήματα ενάντια στις 17 απολύσεις συναδέλφων τους που σχεδιάζει η εργοδοσία της επιχείρησης. Στις 21/4 έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο κατάστημα της λεωφόρου Πειραιώς στον Ταύρο.

2 Απριλίου: 4ωρες στάσεις εργασίας ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια ανακύκλωσης σε Γιάννενα και Τρίπολη. Διεκδικούν καταβολή ενσήμων, τριετιών και επιδομάτων γάμου.


3 Απριλίου: Οι εργαζόμενες καθαρίστριες σε δύο εργολαβίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στην ενδεχόμενη απόλυσή τους. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 5/4, με συγκέντρωση στην επιθεώρηση εργασίας, διεκδικώντας τη συνέχιση της εργασίας τους και τη μονιμοποίησή τους.

4 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία FIRST DATA στην Αθήνα έκαναν 24ωρη απεργία για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

6 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία έχουν απορροφηθεί απ' την εταιρεία «MARKET IN», έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της Τούμπας Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους και την πλήρη επαναπρόσληψή τους στα 11 απ' τα 13 τωρινά καταστήματα της εταιρείας. Το δικαστήριο δικαίωσε τη σχετική προσφυγή που είχαν κάνει. Συνέχισαν τον αγώνα τους με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 15 του μήνα στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Θεσσαλονίκη, και στις 22 του μήνα στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, όπου έγινε και τριμερής συνάντηση με το υπουργείο και τη νυν εργοδοσία.

9 Απριλίου: Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη έκαναν συγκέντρωση για τη μονιμοποίησή τους, μετά τη σχετική θετική απόφαση των δικαστηρίων. Οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι του δήμου Πατρέων έκαναν συμβολική κατάληψη του δημαρχείου, για τον ίδιο λόγο.

11 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του νομού Άρτας έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη, ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία.

● 24ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. Κεντρικά αιτήματα ήταν οι προσλήψεις για τα τεράστια κενά του δημόσιου συστήματος υγείας και οι μισθολογικές αυξήσεις.

Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες τηλεπικοινωνίας στην Αττική έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα ενάντια στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κέντρα της ειδικής αγωγής έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση το απόγευμα στην Αθήνα, για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των δομών της, που έχει δυσμενείς συνέπειες για τους ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

● 24ωρη απεργία και μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας έκαναν οι εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλου του Λεκανοπεδίου, για την ένταξή τους στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την παροχή εταιρικού οχήματος και κατάλληλου εξοπλισμού, για σταθερές εργασιακές σχέσεις και αξιοπρεπείς μισθούς.

12 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι ηθοποιοί έκαναν συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα υπουργεία Εργασίας και Μακεδονίας-Θράκης αντίστοιχα, για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) έκαναν και τετράωρη στάση εργασίας.

● 24ωρη απεργία και συγκέντρωση-πορεία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις έκαναν οι καθηγητές των δημόσιων γυμνασίων και λυκείων ενάντια στον νόμο που κατεβάζει η κυβέρνηση και μετατρέπει την Γ' τάξη του Λυκείου σε άτυπο εξεταστικό κέντρο.

16 Απριλίου: Τρίωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Λευκάδας, με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Υγείας εκεί, διαμαρτυρόμενοι για τις τεχνικές ελλείψεις του και ζητώντας την πρόσληψη προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) «Νόστος» και «Πράξις» στην Αθήνα έκαναν 24ωρη απεργία για την πολιτική των εταιρειών αυτών στο θέμα των προσφύγων.

● 2ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κατασκευής του αεραγωγού ΤΑΡ στο Πέπλο Έβρου, ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας τους, που έχει γίνει αίτιο πρόκλησης ατυχημάτων.

17 Απριλίου: Στάση εργασίας μίας ώρας έκαναν οι εργάτες του εργοταξίου του φαληρικού όρμου στην Αθήνα. Στις 22/4 προχώρησαν σε 24ωρη απεργία ενάντια στην καταπάτηση του εργασιακού ωραρίου, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και για την τήρηση της αργίας του Σαββατοκύριακου.

18 Απριλίου: 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αθήνα έκαναν οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής για τα δεδουλευμένα τους, τα ένσημά τους, την παροχή κάλυψης υγείας και ενάντια στις απολύσεις.

19 Απριλίου: 48ωρη απεργία ενάντια στις σχεδιαζόμενες απολύσεις, που συγκαλύπτονται πίσω απ’ το λεγόμενο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», έκαναν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΟΤΕ).

23 Απριλίου: Παραστάσεις διαμαρτυρίας για δύο συνεχόμενες ημέρες έκαναν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» στην Αθήνα, ενάντια στην απόλυση των συμβασιούχων εργαζομένων σε σίτιση και καθαριότητα.

Σ. Κρόκος