Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Όχι ταξικές διακρίσεις και στις εκδρομές

Η σχολική εκδρομή, από ευχάριστη και πολλαπλά ωφέλιμη
εμπειρία για τα παιδιά, έχει καταντήσει βάσανο για
πολλές οικογένειες

Οι σχολικές εκδρομές και επισκέψεις έχουν γίνει πλέον ένα θέμα το οποίο απασχολεί ολοένα και περισσότερο τόσο τους μαθητές όσο και τις οικογένειές τους. Όπως είναι γνωστό, το κόστος συμμετοχής των μαθητών σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική επίσκεψη ή εκδρομή το επωμίζονται οι οικογένειές τους. Για πολλές όμως οικογένειες –και ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο της φτώχειας και της ανεργίας– το κόστος αυτό είναι δυσβάστακτο. Έτσι οι σχολικές εκδρομές έχουν αποκτήσει έναν ταξικό χαρακτήρα, καθώς αποκλείονται πολλοί μαθητές λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.

Το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο στις πολυήμερες εκδρομές των γυμνασίων ή λυκείων που πραγματοποιούνται σε άλλες πόλεις ή στο εξωτερικό, καθώς το κόστος συμμετοχής είναι πολύ υψηλότερο. Πολλοί είναι οι γονείς που δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καβγάδες και στενοχώρια στο σπίτι, ή ακόμα και να στερείται η οικογένεια από άλλα απαραίτητα αγαθά προκειμένου να στείλει τα παιδιά της στην εκδρομή που έχει αποφασίσει το σχολείο. Αλλά και μεταξύ των μαθητών αναπτύσσεται ζήλια, απομόνωση, απογοήτευση κ.λπ.
Παράλληλα, γύρω από τις σχολικές εκδρομές έχει στηθεί και μια τεράστια μπίζνα από τουριστικά γραφεία, εταιρείες πούλμαν, ξενοδοχεία κ.λπ, όπου όλοι αυτοί, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια μαθητών και γονιών και τον τρόπο που οργανώνονται οι εκδρομές, χρεώνουν πολύ παραπάνω από το πραγματικό κόστος, και για άθλιες υπηρεσίες, ενώ δεν λείπουν και οι απάτες. Πρόσφατα, τουριστικό γραφείο, αφού εισέπραξε προκαταβολή 21.500 ευρώ, δεν υλοποίησε στο εξωτερικό εκδρομή μαθητών Γυμνασίου στο Ίλιον και δεν επέστρεψε τα χρήματα! Το σχολείο έχει στραφεί εναντίον του με μηνύσεις, αλλά εδώ φαίνεται και η απουσία προστασίας των μαθητών από την πολιτεία.
Το πλαίσιο λοιπόν των σχολικών εκδρομών και επισκέψεων θα πρέπει να αλλάξει. Όλες οι εκδρομές θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό χαρακτήρα. Θα πρέπει να υπάρχει κρατική ενίσχυση για την πραγματοποίησή τους ώστε να μπορούν να πηγαίνουν όλα τα παιδιά. Οι πολυήμερες εκδρομές να κλείνονται και να ελέγχονται από συγκεκριμένο κρατικό φορέα, μέσα από διαγωνισμούς και με αντικειμενικά καθορισμένα ποσά, ώστε να υπάρχει διαφάνεια.

Μ. Σάκος