Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟΣ 2019


1 Ιουλίου: Οι 330 εργάτες της μεταλλουργικής βιομηχανίας ΣΙΔΕΝΟΡ (όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ Στασινόπουλου) στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου, με το λοκ άουτ στο οποίο προχώρησε η εργοδοσία ώστε να κάμψει τον αγώνα τους για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις 6%-8%. Όλο αυτό το διάστημα συγκεντρώνονταν στην πύλη του εργοστασίου απ’ το πρωί. Στις 12 του μήνα, με την επάνοδο στη δουλειά, ξεκίνησαν δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, έως τις 18/7. Στις 22/7 έκαναν νέα δίωρη στάση εργασίας, όπως και στις 24/7, όταν και αντιπροσωπεία των εργατών κατέβηκε στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εργασίας. Στις 25/7 έγινε συγκέντρωση στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ στην Αθήνα. Οι δίωρες στάσεις εργασίας συνεχίστηκαν έως το τέλος του μήνα.

● 48ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Έγινε συγκέντρωση στα γραφεία της επιχείρησης.
Οι εργάτες της εργολαβικής εταιρείας ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ, που δραστηριοποιείται στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, έκαναν 4ωρες στάσεις εργασίας για τέσσερις ημέρες διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Στις 11 του μήνα όλοι οι εργάτες του εργοστασίου κατέβηκαν σε 48ωρη απεργία διαμαρτυρίας για τον θάνατο συναδέλφου τους την ώρα της δουλειάς σε εργατικό ατύχημα. Στις 24 του μήνα ξεκίνησαν 4ωρες στάσεις εργασίας (έως τις 26/7) ανά βάρδια για την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης εργασίας. Στις 16 Αυγούστου όλοι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ κατέβηκαν πάλι σε 48ωρη απεργία για το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε έναν μήνα, που στοίχισε τη ζωή σε 36χρονο συνάδελφό τους.

2 Ιουλίου: 4ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Mellon Contact Service» στην Αθήνα συνεχίζοντας τον αγώνα τους για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Έγινε μία δίωρη στάση εργασίας ακόμα στις 4/7.

3 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι στο τμήμα της Τράπεζας Πειραιώς PDS έκαναν 24ωρη απεργία, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας που να περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους (και αυτούς με προσωρινή σύμβαση εργασίας). Στις 11/7 έκαναν 3ωρη στάση εργασίας. Στις 18/7 προχώρησαν σε 24ωρη απεργία.
Οι κλωστοϋφαντουργοί της «Ευρωπαϊκής Νηματουργίας Βαρβαρέσσος ΑΕ» στη Νάουσα Ημαθίας κατέβηκαν σε δίωρες στάσεις εργασίας για τέσσερις ημέρες και στις 8/7 σε 24ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα δύο μηνών.


4 Ιουλίου: Οι υδραυλικοί της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ) συνέχισαν τον αγώνα τους, με κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ, για να μην απολυθούν οι 26 συμβασιούχοι συνάδελφοί τους. Στις 18,19 και 22 του μήνα έγιναν δίωρες στάσεις εργασίας. Στις 28 Αυγούστου έγινε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο χώρο ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής της πόλης.

9 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Neurosoft» (θυγατρική του ΟΠΑΠ) στην Αθήνα έκαναν δίωρη στάση εργασίας ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους.

11 Ιουλίου: Οι καθαρίστριες της εργολαβικής εταιρείας «Οικολογική ΑΕ» που εργάζονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα, με αφορμή και τον θάνατο συναδέλφισσάς τους την ώρα της δουλειάς, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για τέσσερις ημέρες για τα δεδουλευμένα τους. Στις 18 του μήνα έκαναν δίωρη στάση εργασίας. Συνέχισαν με δίωρες στάσεις εργασίας στις 22, 25 και 29 του μήνα.

12 Ιουλίου: Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Nikiana Blue» έκαναν επίσχεση εργασίας για τρεις ημέρες για τα δεδουλευμένα 10 μηνών.
Οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανακύκλωσης «Waste Solutions» στο Ηράκλειο Κρήτης έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα δύο μηνών.

16 Ιουλίου: Οι εργάτες του τυπογραφικού εργοστασίου «Αφοί Βλάχου» στο Κορωπί Αττικής έκαναν τετράωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση συναδέλφου τους συνδικαλιστή. Στις 17 του μήνα προχώρησαν σε 48ωρη απεργία. Στις 20 του μήνα έκαναν 6ωρη στάση εργασίας ανά βάρδια. Στις 22 του μήνα ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, που κράτησε τέσσερις ημέρες. Η απεργία βγήκε παράνομη και συνεχίστηκε με αποφάσεις του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. Στις 26/7 έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Οι εργάτες σταμάτησαν την απεργία μετά την υπόσχεση της εργοδοσίας ότι θα επαναπροσλάβει τον συνάδελφό τους.

19 Ιουλίου: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του ξενοδοχείου «Sunshine Corfu Hotel & Spa» ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους.

23 Ιουλίου: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν 53 εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με αίτημα την πρόσληψή τους, η οποία έχει εγκριθεί εδώ και έναν χρόνο και καθυστερεί λόγω της προσφυγής εργολάβων ενάντια στον νόμο που πετάει τις εταιρείες έξω απ’ τα νοσοκομεία.

24 Ιουλίου: 4ωρη στάση εργασίας έγινε απ’ τους εργάτες του εργοταξίου του Μετρό Θεσσαλονίκης ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους (8 που ανακοινώθηκαν ήδη και 17 που ακολουθούν).

30 Ιουλίου: Οι 170 εναπομείναντες εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα έκαναν δίωρη στάση εργασίας και συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του εργοστασίου για τα δεδουλευμένα Ιουλίου και ενάντια στη γενικότερη εγκατάλειψη της επιχείρησης.

12 Αυγούστου: Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «PARΚ» στην Κέρκυρα ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για τον μισθό Ιουλίου και τα δώρα και επιδόματα του έτους. Πληρώθηκαν μέρος των δεδουλευμένων, αλλά η εργοδοσία απέλυσε εργαζόμενη. Οι συνάδελφοί της έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο ξενοδοχείο στις 18 του μήνα για την επαναπρόσληψή της.

20 Αυγούστου: Με 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι της εργολαβίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στα Γιάννενα πέτυχαν την καταβολή των δεδουλευμένων που χρωστούσε η εργοδοσία (μισθός Ιουλίου, δώρα και επιδόματα του έτους).

Σ. Κρόκος