Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ Η «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Ο Μητσοτάκης εγκαινιάζει τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από 
φυσικό αέριο του Μυτιληναίου. Πρόκειται για τυπική περίπτωση παρασιτικής 
«ανάπτυξης» – το φυσικό αέριο δεν μειώνει το κόστος του ρεύματος, γιατί είναι 
εισαγόμενο, κανείς δεν το θεωρεί «πράσινο» καύσιμο, ενώ οι θέσεις εργασίας
 που δημιουργούνται είναι ελάχιστες.
«Ανάπτυξη με στόχο την παραγωγικότητα» υπόσχεται και αυτή η κυβέρνηση, κατεβάζοντας ένα πολυνομοσχέδιο από 10 υπουργεία, όπου καταργεί ένα βουνό από νόμους που τάχα εμποδίζουν τους «επενδυτές». Στην πραγματικότητα, καταργεί όλους αυτούς τους νόμους που εμποδίζουν ολιγάρχες σαν τον Λάτση και άλλα παρασιτικά στοιχεία, βαφτισμένα «επενδυτές», να αλώνουν τα ταμεία του κράτους, να καταπατούν γαίες και να καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει σε τούτο τον τόπο από φυσικό περιβάλλον, με μόνο στόχο το πρόσκαιρο και γρήγορο ατομικό κέρδος.

Η έννοια ανάπτυξη, κατά την αστική μας τυχοδιωκτική κυβέρνηση, περιέχει την άνευ όρων χρηματοδότηση ολιγαρχών-παράσιτων, ώστε να «επενδύσουν» (με χρήματα του ελληνικού λαού) σε καζίνο και τουριστικές εγκαταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση φροντίζει με το πολυνομοσχέδιο για την κατάργηση κάθε «εμποδίου», όπως αρχιτεκτονικές επιτροπές, αρχαιολογία, πολεοδομία, όροι δόμησης κ.ά., καθώς και για τη διατήρηση των μισθών στο όριο της φτώχειας, την καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων και την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας.
Διαφημίζουν την «επένδυση» του Λάτση στο Ελληνικό, όπου ο μεγαλοκαπιταλιστής, χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ (τραπεζική δανειοδότηση και κρατική επιδότηση), θα καταστρέψει μια από τις μεγαλύτερες ιδιαίτερου κάλλους παραθαλάσσιες εκτάσεις σε μεγαλούπολη της Ευρώπης.
Άλλη μια πολυδιαφημισμένη τουριστική επένδυση είναι η καταστροφή μιας από τις ελάχιστες εναπομείνασες ερημικές και αδόμητες παραλίες της Μυκόνου, όπου ο τρόπος δόμησης ουσιαστικά θα απαγορεύει την πρόσβαση σε οποιονδήποτε άλλον εκτός των ενοίκων, καταπατώντας κάθε διάταξη περί αιγιαλού και παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου.
Στο πλαίσιο αυτής της «ανάπτυξης» μπαίνει και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Μυτιληναίου, από φυσικό αέριο, δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος. Θα προωθήσουμε λοιπόν την ιδιωτική παραγωγή ρεύματος, κλείνοντας τα ορυχεία λιγνίτη και τα δημόσια εργοστάσια παραγωγής, για να πληρώνει ο λαός το ρεύμα πανάκριβα, αφού η παραγωγή με εισαγόμενο αέριο είναι παντελώς ασύμφορη οικονομικά και πάντα εξαρτώμενη από τον ξένο παραγωγό αερίου.
Στο όνομα της ανάπτυξης ιδιωτικοποιούν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.), προίκα του Μητσοτάκη στον «εθνικό επενδυτή» (Λάτση), όπως λέγεται, ενώ ξεπουλούν σε άλλους «επενδυτές» στη Νέα Υόρκη όλες τις υποδομές της χώρας, ναυπηγεία, λιμάνια, κοιτάσματα πετρελαίου, και ό,τι άλλο απόμεινε.
Όλος ο παραγωγικός κορμός της χώρας έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς μετά την οικονομική κρίση του 2008, με πλήρη ευθύνη των τυχοδιωκτικών ελληνικών αστικών κυβερνήσεων, είτε υπακούοντας σε εντολές του ΔΝΤ και της Ε.Ε., είτε ακολουθώντας τα συμφέροντα της ντόπιας άρχουσας τάξης, που αρέσκεται σε μη παραγωγικά μοντέλα, με κέντρο τον τουρισμό και τις αγοραπωλησίες ακινήτων (real estate). Το πόσο επισφαλής είναι η ήδη κορεσμένη αγορά του τουρισμού και των ακινήτων φάνηκε από το κραχ στις αγοροπωλησίες ακινήτων, με ένα εκατομμύριο απούλητα ακίνητα, στην Ισπανία, από την πτώχευση της τουριστικής εταιρείας Monarch το 2017 και πρόσφατα της Thomas Cook, της αρχαιότερης και μιας εκ των μεγαλυτέρων τουριστικών εταιρειών παγκοσμίως, που έστειλε στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και παρέσυρε σε πτώχευση εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια κ.ά.
Η πραγματική ανάπτυξη έρχεται μόνον με επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα, ναυπηγεία, διυλιστήρια, χαλυβουργία, αξιοποίηση ορυκτού πλούτου με σεβασμό στο περιβάλλον, παραγωγή μηχανολογικών και ηλεκτρονικών προϊόντων, εκβιομηχάνιση και ανάπτυξη του γεωργικού τομέα, βιομηχανία οχημάτων, και όχι εισαγωγή όλων αυτών και real estate. Επενδύσεις που κανένας ιδιώτης δεν είναι διατεθειμένος να κάνει, γιατί απαιτείται πραγματικό χρήμα, σοβαρότητα, εξειδίκευση, σχέδιο και αξιοπρεπώς αμειβόμενο εργατικό δυναμικό. Γιατί ο ιδιώτης, με δανεικά κεφάλαια, αποσκοπεί στο γρήγορο και μεγάλο κέρδος σε βάρος των πολλών. Μόνο με κρατικές επενδύσεις  σε σύγχρονες υποδομές και βιομηχανία, με κεφάλαια για την έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, θα μειωθεί η ανεργία, θα τονωθεί η εσωτερική αγορά, θα αυξηθούν οι εξαγωγές, το συνάλλαγμα από τον τουρισμό θα μένει στη χώρα, θα μειωθούν οι τιμές των προϊόντων και θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις.

Χρήστος Χατζής