Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Σε πορεία ύφεσης η «ατμομηχανή» της Ευρώπης


Κατεβάζουν ταχύτητα τα γερμανικά εργοστάσια, φέρνοντας 
τη Γερμανία κοντά σε ύφεση

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, μάχεται για να αποφύγει την ύφεση, αν και με βάση τα σημερινά δεδομένα δύσκολα θα τα καταφέρει!
Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο β΄ τρίμηνο του 2019 και ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW κατέρρευσε σε χαμηλό 8 ετών τον Αύγουστο, ενώ στη βιομηχανική παραγωγή υπήρξε πτώση 1,5% τον Ιούνιο και σχεδόν 2% συνολικά στο β΄ τρίμηνο του έτους, μετά από σοβαρή συρρίκνωση της παραγωγής αυτοκινήτων. Σύμφωνα με την τυπική αστική αντίληψη περί ύφεσης, η γερμανική οικονομία δεν βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, από τη στιγμή που δεν έχει εμφανίσει δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ και η κυβέρνηση «βλέπει» ανάπτυξη 0,5% στο σύνολο του 2019.
Ωστόσο, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι σχεδόν το 80% των γερμανικών εργοστασίων βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης εξαιτίας του εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo σημειώνει ελεύθερη πτώση τον Ιούλιο στο -5,7, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα 7 ετών.
Υπό την πίεση αυτών των εξελίξεων, η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται ισχυρές πιέσεις να προχωρήσει σε μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, να ανοίξει τις κάνουλες των δαπανών για να αναθερμανθεί η οικονομική δραστηριότητα, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και όλα αυτά στον απόηχο των πρόσφατων εκλογών στα κρατίδια του Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας, όπου είχαμε τη θεαματική άνοδο των ποσοστών του ακροδεξιού κόμματος (AfD) και την περαιτέρω συρρίκνωση της δύναμης των κομμάτων του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού.
Και ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις επιπτώσεις της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας, που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, αυτή έχει ήδη προκαλέσει ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται η γερμανική! Η Γερμανία είναι μια χώρα εξαρτημένη από τις εξαγωγές, άρα πιέζεται ιδιαίτερα από την προστατευτική πολιτική του Τραμπ, ενώ δεν έχει το πολιτικο-στρατιωτικό βάρος για να ανταγωνιστεί στα ίσια την Κίνα και τις ΗΠΑ. Τέλος, αστοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι γερμανικές εξαγωγές μακροπρόθεσμα θα ζημιωθούν και από το Brexit.

Γιάννης Τριανταφύλλου