Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ ΕΝΑ ΣΤΥΓΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ


Με όργανο μια ακροδεξιά κυβέρνηση, αδίστακτα καπιταλιστικά μονοπώλια καταστρέφουν τον πνεύμονα του πλανήτη

Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο δεν είναι μια ακόμη οικολογική καταστροφή· 
είναι μια άμεση απειλή για τη ζωή πάνω στον πλανήτη μας,
 ένα ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας


Ο Αμαζόνιος, ο πνεύμονας της Γης, καίγεται για πολλοστή εβδομάδα. Συντελείται ίσως η μεγαλύτερη οικολογική, αλλά και οικονομική επί της ουσίας, καταστροφή στον πλανήτη, με τρομερό αντίκτυπο για τα επόμενα χρόνια παγκόσμια.
Ο Αμαζόνιος είναι ένα ποτάμι 6.992 χιλιομέτρων, γύρω από το οποίο αναπτύσσεται τροπικό δάσος, που καλύπτει το 40% της Βραζιλίας και επεκτείνεται σε άλλα 8 κράτη. Σε αυτόν ρέουν 219.000 κυβικά μέτρα νερό το δευτερόλεπτο, το 20% του γλυκού νερού του πλανήτη. Σε αυτό το οικοσύστημα ζουν 35 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων 3 εκατομμύρια αυτόχθονες, φύονται πάνω από 8.000 είδη δένδρων (κανένα δεν είναι πυρόφυλλο) και διαβιούν άγνωστος αριθμός και είδη φυτών, ψαριών, θηλαστικών, πτηνών, ερπετών και εντόμων.

Πριν την εκλογή του ακροδεξιού Μπολσονάρου, η προστασία του δάσους του Αμαζονίου ήταν συνταγματικά κατοχυρωμένη, με υποχρέωση πρόβλεψης κονδυλίων στον προϋπολογισμό για την πυρόσβεση και την υποχρεωτική αναδάσωση όσων εκτάσεων καίγονταν. Παρ’ όλα αυτά, κάθε χρόνο καίγονταν περίπου 13.000 τετ. χιλιόμετρα. Από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι πυρκαγιές ξεπέρασαν τις 78.000, αύξηση 50%, και τις τελευταίες πέντε εβδομάδες είναι ασταμάτητες.
Από την προεκλογική του εκστρατεία, ο ακροδεξιός Μπολσονάρου είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων για την προστασία των δασών, ενοχοποιώντας μάλιστα τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα ότι περιορίζει την ανάπτυξη της οικονομίας. Όταν ανήλθε στην εξουσία, την 1η Ιανουαρίου, από τα πρώτα μέτρα που πήρε ήταν η περικοπή κατά 95% του προϋπολογισμού προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ απέλυσε υπαλλήλους και ειδικούς περιβαλλοντολόγους, έκοψε 5,4 εκατομμύρια από την πυρόσβεση, μείωσε κατά 34% τα πρόστιμα για υπαιτιότητα στις πυρκαγιές, εξέδωσε δε άδειες σε επίπεδα ρεκόρ για τη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων αγροτοξικών ουσιών. Ακόμη, αφαίρεσε από το Σύνταγμα τα άρθρα που εξασφάλιζαν την προστασία των αυτοχθόνων και των περιοχών στις οποίες ζουν και καλλιεργούν, κατηγορώντας τους μάλιστα ως υπεύθυνους για τις πυρκαγιές!
Η «διεθνής κοινότητα» όχι μόνο αδιαφορεί αλλά στηρίζει πλήρως το καθεστώς του Μπολσονάρου. Οι ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τράμπ, υποστήριξαν πλήρως τις αποφάσεις του Μπολσονάρου για την αναγκαιότητα επέκτασης της καλλιεργήσιμης γης. Η Νορβηγία και η Γερμανία αποσύρθηκαν από το ταμείο για τον Αμαζόνιο, ταμείο που ενισχυόταν από πολλά κράτη, προκειμένου να διατηρηθεί το δάσος που εξασφαλίζει το 20% του οξυγόνου της Γης. Ο πρώην πρόεδρος Λούλα κατηγόρησε ευθέως τον Μπολσονάρου ότι καταστρέφει τον Αμαζόνιο για να κάνει μπίζνες με τους Αμερικανούς.
Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοδινού κρέατος και μεταλλαγμένης σόγιας, που χρησιμοποιείται κυρίως για τροφή ζώων, προϊόντων με μεγάλη ζήτηση παγκόσμια. Τελευταία, με το εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα, η Κίνα υπερδιπλασίασε τις παραγγελίες της σε σόγια για την εκτροφή βοοειδών. Στη δε Ευρώπη και Αμερική ζητούν να αυξηθούν οι εισαγωγές βοδινού κρέατος από τη Βραζιλία. Ιδού λοιπόν ο αίτιος της καταστροφής: οι πολυεθνικές, συμφερόντων ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας και άλλων χωρών. Πολυεθνικές εταιρείες που ελέγχουν την τροφή και τα φυτοφάρμακα, όπως οι Monsanto-Bayer, BASF, Swiss Syngenta, Pfizer, Dupont Pioneer, Nestle, και θέλουν να αυξήσουν τις ήδη τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης που κατέχουν στην περιοχή του Αμαζονίου.
Σε αυτό το σάπιο πλέον καπιταλιστικό σύστημα, οι αποφάσεις που παίρνονται σε ένα κράτος έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την υφήλιο. Έτσι, οι υπηρέτες αυτού του συστήματος, όπως ο ακροδεξιός νεοφιλελεύθερος Μπολσονάρου, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, απειλούν άμεσα με καταστροφή την ανθρωπότητα, προκειμένου οι πολυεθνικές-αφεντικά τους να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η ανατροπή και καταστροφή του καπιταλισμού, πριν αυτός καταστρέψει τον πλανήτη. Μας αφορά όλους, και απαιτείται άμεσα συσπείρωση όλων των καταπιεσμένων όλου του κόσμου.

Χρήστος Χατζής