Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


ΗΠΑ: Από τις 16 Σεπτεμβρίου, οι 49.000 εργάτες του κολοσσού της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors βρίσκονται σε αποφασιστικό απεργιακό αγώνα. Η σημασία αυτού του αγώνα υπερβαίνει τα όρια του συγκεκριμένου κλάδου και τα σύνορα των ΗΠΑ. Οι εργάτες παλεύουν για νέα συλλογική σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς, διασφάλιση των θέσεων εργασίας, μονιμοποίηση των εκτάκτων και αποκατάσταση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Η απεργία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις από τη στροφή στην ηλεκτροκίνηση και θέλει να φορτώσει το κόστος της μετάβασης στους εργάτες, οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υποστεί ήδη μια σειρά από αντεργατικές «αναδιαρθρώσεις».
Ο αγώνας διεξάγεται σε 35 εργοστάσια της εταιρείας και δεκάδες άλλες εγκαταστάσεις, σε 10 πολιτείες, Μίσιγκαν, Οχάιο, Κάνσας, Κεντάκι, Τέξας κ.ά. Οι απώλειες της εταιρείας υπολογίζονται στα 100 εκατομμύρια δολάρια τη μέρα. Καθημερινές είναι οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στην απεργία από εργάτες της General Motors σε άλλες χώρες και από διαφόρους κλάδους της αμερικάνικης εργατικής τάξης. Στα τέλη Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό ότι η εταιρεία δεσμεύθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των απεργών όσον αφορά το ασφαλιστικό-ιατροφαρμακευτικό κομμάτι.

Γαλλία: Σε δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντι-ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» του Μακρόν –που συνίσταται στην εξίσωση συντάξεων και δικαιωμάτων προς τα κάτω– βρίσκονται πολλά κομμάτια της γαλλικής εργατικής τάξης, ενθαρρυμένα και από τη συνεχή δράση (από πέρυσι τον Νοέμβριο) του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων». Στις 24 Σεπτεμβρίου έγινε επιτυχημένη γενική απεργία, με μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι. Είχαν προηγηθεί 24ωρες απεργίες στις συγκοινωνίες (13 Σεπτεμβρίου), με συμμετοχή 100% στο μετρό, στις εφορίες (16 Σεπτεμβρίου), στην ηλεκτρική ενέργεια (19 Σεπτεμβρίου), ενώ αλλεπάλληλες είναι οι κινητοποιήσεις στον χώρο της υγείας και επίσης έχουν κατέβει στον δρόμο ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως δικηγόροι και γιατροί, αλλά και οι πιλότοι και οι δικαστικοί.

Ινδία: Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρακωρύχοι κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα κρατικά ανθρακωρυχεία (CIL).

Αγγλία: 72ωρη απεργία από τις 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησαν οι πιλότοι της γνωστής αεροπορικής εταιρείας Ryanair, σε συνέχεια αντίστοιχων απεργιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η εταιρεία παραβιάζει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με το προσωπικό της.

Από τη Σύνταξη