Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Το Brexit έφερε πόλωση στην αγγλική αστική τάξη


Σε αντίθεση με τη Μέι, ο Τζόνσον φαίνεται αποφασισμένος να 
προωθήσει το Brexit, η διαμάχη όμως μέσα στη βρετανική 
αστική τάξη είναι σφοδρή
Στο μεγάλο σίριαλ του Brexit, που επηρεάζει και όλη την παγκόσμια κατάσταση, προστέθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου η αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, έως τις 14 Οκτωβρίου, όπως είχε τη δυνατότητα να ζητήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Είχε προηγηθεί μερικές μέρες πριν η προσπάθεια του Τζόνσον να περάσει νομοσχέδιο για Brexit ακόμα και χωρίς συμφωνία, αλλά αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική του ομάδα βουλευτές, και έχασε έτσι την πλειοψηφία στη βουλή. Αντ’ αυτού, ψηφίστηκε νομοσχέδιο βάσει του οποίου ο πρωθυπουργός οφείλει να αιτηθεί νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit, εφόσον δεν επιτύχει βελτίωση των όρων στη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε περίπτωση, ο Τζόνσον αποκλείει κάθε ενδεχόμενο μιας νέας αναβολής, δηλώνοντας ότι προτιμά να βρεθεί νεκρός σε χαντάκι παρά να αναβάλει την ημερομηνία του Brexit!

Από την άλλη, ενώ ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, χρειαζόταν τη στήριξη των δύο τρίτων της Βουλής για να τις προκηρύξει, κάτι που όμως δεν είχε. Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη προετοιμάσει τις ιδιωτικές τράπεζες ώστε να αντεπεξέλθουν σε οποιοδήποτε «σοκ» προκαλέσει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο διευθυντής της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιος για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο λόγος αυτής της παρέμβασης ήταν να αντικρούσει εικασίες για οικονομικές δυσχέρειες που φημολογείται ότι θα υπάρξουν, φτάνοντας μέχρι την τρομοκράτηση του κόσμου ότι δεν θα έχουν ούτε φάρμακα! Η Βρετανία όμως δεν είναι Ελλάδα, ιδίως σε επίπεδο αποθεμάτων, και τελικά όλο αυτό είναι μια δικαιολογία για να ανατραπεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η χώρα οφείλεται στις μεγάλες  διαφωνίες που υπάρχουν μέσα στην ίδια την αστική βρετανική τάξη, ανάμεσα στο διεθνοποιημένο και το πιο εθνοκεντρικό-προστατευτικό κομμάτι της, ενώ η εργατική τάξη και τα κατώτερα στρώματα θέλουν το Brexit. Από την άλλη, ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ήταν βαρύ χτύπημα για την πολιτική αξιοπιστία του βρετανικού αστικού πολιτικού συστήματος, του παλαιότερου στην Ευρώπη. Εμείς θεωρούμε ότι το Brexit συμφέρει την ευρωπαϊκή εργατική τάξη, που προτιμά να είναι διασπασμένα τα αφεντικά της και γνωρίζει τον αντιδραστικό-αντιλαϊκό χαρακτήρα της Ε.Ε.!

Γιάννης Τριανταφύλλου