Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση στη ΔΕΗ


Απ’ τη φωτό προκύπτει ολοφάνερα ποιανών τα συμφέροντα 
εξυπηρετεί ο Χατζηδάκης, που έχει αναλάβει 
τη «σωτηρία» της ΔΕΗ…
Ο νέος υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του, έβαλε μπροστά, όπως ήταν αναμενόμενο, την εκστρατεία απαξίωσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, με στόχο τελικό την ιδιωτικοποίησή της. Σαν πρώτο μέτρο ανακοίνωσε την αύξηση της τιμής του ρεύματος και τη μείωση της έκπτωσης για τους συνεπείς καταναλωτές στο 5%, απ’ το 10% που είναι τώρα.

Δεν ξέρουμε σε ποιον βαθμό η ΔΕΗ απειλείται πραγματικά με κατάρρευση, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αφαιμάζεται συστηματικά εδώ και χρόνια απ’ τα αρπακτικά κεφάλαια της ενέργειας, με μέτρα που εφάρμοσαν κατ’ αρχάς οι αστικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι βάσεις αυτές της αφαίμαξης της ΔΕΗ είναι: α) Οι λεγόμενες ΝΟΜΕ, η υποχρέωση δηλαδή της ΔΕΗ να πουλάει ρεύμα σε τιμή κάτω του κόστους στις ανταγωνίστριες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να μπαίνει μέσα καθημερινά. β) Ο αποκλεισμός της ΔΕΗ απ’ τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) για να τις νέμονται οι συμμορίες του κεφαλαίου. Τους καπιταλιστές αυτούς τους πληρώνουμε στους λογαριασμούς μέσω του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, ενώ η ΔΕΗ κάλυψε και το έλλειμμα ειδικού λογαριασμού τους, ύψους 535 εκατομμυρίων ευρώ. γ) Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), το «ανεξάρτητο» πρακτορείο των καπιταλιστών εντός του συστήματος ενέργειας, που οργανώνει τον τεμαχισμό της ΔΕΗ, και μέσω των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) άρπαξε απ’ τη ΔΕΗ 681,7 εκατ. ευρώ. δ) Τα τέλη ρύπων, που από 7 ευρώ ανά τόνο άνθρακα έχουν φτάσει τα 25 ευρώ ανά τόνο. ε) Η «εθελούσια» παραίτηση της ΔΕΗ απ’ το 50% της λιανικής αγοράς –μέτρο που επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– προκειμένου να γίνουν «πάροχοι» ρεύματος από τηλεφωνικές εταιρείες μέχρι ταχυδρομεία.
Ο βασικός στόχος των καπιταλιστών είναι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, που έχουν χαμηλό κόστος λειτουργίας και εξασφαλίζουν άμεσα κέρδη.
Για εμάς ο ηλεκτρισμός είναι το βασικό στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού. Οφείλει να είναι αποκλειστικά δημόσιο όλο το σύστημα του ρεύματος και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Η απαξίωση-ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ απειλεί να μας ρίξει σε μια σύγχρονη κοινωνική βαρβαρότητα. Να μην το επιτρέψουμε: Συγκροτώντας μέτωπο με τους ίδιους τους εργαζόμενούς της, να σταματήσουμε την αφαίμαξή της και να πετάξουμε τα όρνεα του κεφαλαίου έξω απ’ τον ηλεκτρισμό.

Σ. Κρόκος