Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Το 1/3 της χώρας στις πετρελαϊκές


Από πρόσφατη κινητοποίηση κατά των εξορύξεων 
υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα – οι σχετικές
πρωτοβουλίες πολλαπλασιάζονται
Πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκαν στη Βουλή οι νέες συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Την παράδοση των τελευταίων –προς το παρόν– τεσσάρων «οικόπεδων» προς εκμετάλλευση σε Ιόνιο (Μπλοκ «Ιόνιο» και Μπλοκ «10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο) και στην Κρήτη (Μπλοκ «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» Κρήτης) αποφάσισε η ελληνική Βουλή, με το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ να καταψηφίζουν. Προσχηματική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε «παρών», επικαλούμενος μια διαφοροποίηση από την προηγούμενη κατάσταση, την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Όμως, οι συμβάσεις αυτές είχαν υπογραφεί από τη δική του κυβέρνηση και ήρθαν στη Βουλή από την παρούσα κυβέρνηση!

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, της παραχώρησης δηλαδή του 1/3 της χώρας στις πολυεθνικές του πετρελαίου για έρευνα και εξόρυξη, οι παλιές αλλά και οι νεοσυσταθείσες πρωτοβουλίες πόλεων της Δυτικής Ελλάδας ενάντια στις εξορύξεις, μαζί και της Αθήνας, συναντήθηκαν το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στη 2η πανελλαδική συνάντηση πρωτοβουλιών ενάντια στο εξελισσόμενο σχέδιο εξορύξεων υδρογονανθράκων.
Κοινός τόπος της συνάντησης, η καθολική απόρριψη των εξορύξεων υδρογονανθράκων, ως μιας επιλογής με μεγάλες και καταστροφικές περιβαλλοντικές και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, που ταυτόχρονα συνδέεται με τις ιδιαίτερα σοβαρές γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα θέμα που κρατήθηκε επιμελώς έξω από τον δημόσιο διάλογο, ενώ οι όποιες αναφορές επενδύονται με ακατάσχετες όσο και ανακριβείς υποσχέσεις για οφέλη που είναι από αμφίβολα έως ανύπαρκτα.
Στη συνάντηση διαπιστώθηκε η δημιουργία ολοένα και περισσότερων τοπικών πρωτοβουλιών και η ανάγκη συντονισμού των δράσεων για τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
Πρώτη κοινή δράση αποτέλεσε η δημόσια παρέμβαση την Τρίτη 1 Οκτώβρη, ημέρα συζήτησης στο Κοινοβούλιο για την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στις πετρελαϊκές ExxonMobil, Total, Repsol και ΕΛ.ΠΕ. Παράλληλα, προχωράει η πρώτη εξόρυξη, που αφορά το Κατάκολο της Ηλείας, με την κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Energean Oil & Gas.
Στο πλαίσιο του συντονιστικού των κοινών δράσεων, οι πρωτοβουλίες καλούν όλους και όλες να συμμετάσχουν στις από κοινού ή ξεχωριστές κινητοποιήσεις εκδηλώσεις-δράσεις. Να συμβάλουμε στην ενημέρωση των πολιτών για τις επιπτώσεις της μετατροπής της χώρας μας σε πεδίο ασύδοτης δράσης των πετρελαϊκών. Να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις στα καταστροφικά σχέδια των εξορύξεων, με τελικό στόχο να τους σταματήσουμε!

Ματίνα Χελιδώνη