Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ


Η κυβέρνηση αμφισβητεί έμπρακτα τη δημόσια χρήση των παραλιών και παραχωρεί τους αιγιαλούς σε κάθε είδους ιδιωτική εκμετάλλευση για το κέρδος

Η επί της ουσίας ιδιωτικοποίηση των παραλιών, η παράδοσή τους 
στο παρασιτικό κεφάλαιο για «αξιοποίηση», δεν μπορεί να χαρακτηριστεί 
αλλιώς, παρά μόνο έγκλημα!


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισε το έργο «σωτηρίας» της χώρας και της «ανάπτυξης» ξεπουλώντας τις παραλίες της! Η χώρα μας, με την απέραντη ακτογραμμή, δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της να απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Αυτό το δεδομένο από το επόμενο καλοκαίρι μπορεί και να μην ισχύει, σε περίπτωση που περάσει ο νέος νόμος για την χρήση των αιγιαλών. Σύμφωνα με τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τις αλλαγές που αυτός περιλαμβάνει, η δημόσια χρήση των παραλιών της χώρας αμφισβητείται ανοιχτά.

– Καταργείται το ελάχιστο πλάτος της παραλίας, που οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.
– Καταργείται η ρύθμιση που περιορίζει στο 60% του αιγιαλού τον χώρο για ομπρελοκαθίσματα.
– Ο δημόσιος αιγιαλός μπορεί πλέον να δίνεται σε ιδιώτες ακόμα και για οικοδόμηση.
– Προηγείται η επιχειρηματική δραστηριότητα εις βάρος της κοινοχρηστικότητας της παραλίας
– Ο εξ ορισμού δημόσιος χαρακτήρας του αιγιαλού παύει και χαρακτηρίζεται ως «ιδιωτική περιουσία του δημοσίου», που παραχωρείται για «αξιοποίηση»!
– Μειώνονται τα έσοδα από τη μίσθωση του χώρου του αιγιαλού, γιατί η αξία του υπολογίζεται με βάση την αξία του πλησιέστερου εκτός σχεδίου ακινήτου. Στην ουσία, ούτε καν μισθώνονται, απλώς χαρίζονται!
– Γίνεται απευθείας παραχώρηση σε περίπτωση στρατηγικού επενδυτή ή επιχειρηματικού πάρκου.
– Παρατείνεται αυτοδίκαια η χρήση του αιγιαλού όσον αφορά έργα που εξυπηρετούν λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις.
Αυτοί είναι οι πατριώτες, που ξεπουλάνε την περιουσία και τα κοινόχρηστα αγαθά της χώρας και του λαού. Δεν τα πουλάνε απλώς, τα χαρίζουν, οι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή της ιδεολογίας της πιο άγριας εκμετάλλευσης, της νομιμοποίησης της κοινωνικής αδικίας. Για αυτούς δεν υπάρχουν δημόσια αγαθά, που εξυπηρετούν ζωτικές ανάγκες του λαού. Όλα είναι χρήμα, όλα έχουν τιμή, όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται. Όλα υποτάσσονται στο εύκολο και γρήγορο κέρδος, ακόμα και όταν αυτό καταστρέφει και απαξιώνει το ίδιο αυτό περιβάλλον στο οποίο στηρίζεται και η τουριστική βιομηχανία, η κατ’ αυτούς «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Δεν έχει σημασία για αυτούς το δικαίωμα του ελληνικού λαού αλλά και των επισκεπτών να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα και χωρίς αντίτιμο τις θάλασσες και τις παραλίες της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπεί τα πιο παρασιτικά και αρπακτικά κομμάτια της αστικής τάξης, που όταν ο ελληνικός λαός στέναζε κάτω από τα μνημόνια, αυτοί έβγαζαν το χρήμα σε offshore εταιρείες στο εξωτερικό.
Καμία παραχώρηση δημόσιου χώρου. Οι παραλίες, τα βουνά, οι θάλασσες, τα δάση, οι δημόσιοι χώροι, ανήκουν στον ελληνικό λαό και μόνο. Όποιος πολιτικός ψηφίσει αυτόν τον κατάπτυστο νόμο, πρέπει να θεωρείται προδότης και επικίνδυνος για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Η αντίδραση και οργάνωση όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο χρειάζεται να ενεργοποιηθεί άμεσα. Οι παραλίες της χώρας μας δεν αποτελούν πεδίο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και δράσης.
Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να στήσει επιχειρήσεις να το κάνει χαρίζοντας τις δικές τους προσωπικές περιουσίες και όχι τα εδάφη της χώρας μας, γιατί πολύ απλά δεν τους ανήκουν.

Μαρία Καράβολα