Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Θα «σώσουν» πάλι τις τράπεζες με δικά μας λεφτά


Ο λογαριασμός και πάλι στον ελληνικό λαό, με το 
«Σχέδιο Ηρακλής» για τις τράπεζες

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο, ύστερα από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, το «Σχέδιο Ηρακλής», το οποίο αφορά τη μείωση των «κόκκινων δανείων» των ελληνικών τραπεζών, και πάλι βέβαια στις πλάτες του ελληνικού λαού.
Το ύψος των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, φτάνοντας το β΄ τρίμηνο του έτους στα 79,17 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι να μειωθούν τουλάχιστον κατά 20 δις ευρώ.
Το σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό, από κοινού με τις τράπεζες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, καθώς και τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα χρησιμοποιηθεί σημαντικό μέρος από το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δις ευρώ που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χτίστηκε ως «κουμπαράς» εγγυήσεων για να μπορεί η χώρα να δανείζεται από τις αγορές.
Βάσει του σχεδίου, η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει στις τράπεζες ποσό 9 δις ευρώ μέσω κρατικών εγγυήσεων, προκειμένου να περιορίσουν τον όγκο των κόκκινων δανείων. Πρόκειται για μια παραλλαγή αντίστοιχου σχεδίου που είχε εφαρμοστεί στην Ιταλία. Ουσιαστικά, το σχέδιο αυτό υπήρχε πριν από τις εκλογές και δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι περίφημες δηλώσεις του νυν βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου, τέσσερις μέρες πριν από τις κάλπες του Ιουλίου, όταν είχε δηλώσει ότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα διαθέσει «ένα μεγάλο κομμάτι από τα 37 δις» για να «απαλλαγούν οι τράπεζες από το βάρος των κόκκινων δανείων»!
Μετά από μια δεκαετία κρίσης, οι τράπεζες εξακολουθούν να μας πίνουν το αίμα, έχοντας αρπάξει πάνω από 250 δις σε ρευστό και εγγυήσεις για τη «διάσωσή» τους! Και πάλι όλα αυτά τα χρήματα θα καταλήξουν στις τσέπες των τραπεζιτών και των μεγάλων κεφαλαιούχων, και φυσικά σε καμιά πραγματική ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα παραμείνει, αφού τα χρεωμένα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν και το κεφάλαιο δεν συνηθίζει να πληρώνει. Η μόνη λύση είναι να κουρευτούν ή να χαριστούν τα χρέη των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ώστε να μπορέσουν και πάλι να ανασάνουν, και να φορολογηθούν ουσιαστικά οι καπιταλιστές και ο παρασιτικός πλούτος!

Γιάννης Τριανταφύλλου