Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας


Οι εργαζόμενοι των δήμων παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση 
που απειλεί τους ίδιους αλλά και όλο τον λαό
Οι εργαζόμενοι στους δήμους απήργησαν για τρεις ημέρες τον προηγούμενο μήνα ενάντια στον «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο νόμος αυτός, μαζί με τα άλλα «δώρα» του προς το κεφάλαιο, διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων στους εξής τομείς: συντήρηση πρασίνου-ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητα δημόσιων χώρων και κτιρίων, αποκομιδή σκουπιδιών. Θα μπορεί συγκεκριμένα το δημοτικό συμβούλιο κάθε δήμου κατά την κρίση του, και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία, να αναθέτει αυτές τις λειτουργίες σε ιδιώτες-εργολάβους.

Η προοπτική αυτή δεν είναι επικίνδυνη μόνο για τους συμβασιούχους εργαζόμενους των δήμων, που απειλούνται άμεσα με απόλυση, αλλά και για τους μόνιμους. Γιατί θα συρρικνωθούν οι θέσεις εργασίας τους και θα αντιμετωπίσουν και αυτοί παρόμοιους κινδύνους. Η εισαγωγή εργολαβιών σημαίνει και εισαγωγή ελαστικών σχέσεων εργασίας, σπαστών ωραρίων, χαμηλών μισθών, χαμηλού επιπέδου ασφάλισης, και ακόμα ενοικιάσεις εργαζομένων – το σύγχρονο δουλεμπορικό καθεστώς που βιώνουν ήδη πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Η εξέλιξη αυτή, όμως, θα έχει συνέπειες και για όλη την κοινωνία. Γιατί θα σημάνει την υποβάθμιση υπηρεσιών σημαντικών για την καθημερινότητα των πολιτών, για την υγεία και την αξιοπρεπή διαβίωσή μας, αλλά σίγουρα και αύξηση των δημοτικών τελών. Με τα σκουπίδια ειδικά παίζονται παιχνίδια απ’ το μεγάλο κεφάλαιο, που στον συγκεκριμένο τομέα έχει βρει μια πηγή άμεσου κέρδους, εις βάρος βέβαια των συμφερόντων και της υγείας του εργαζόμενου λαού.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται πιστή στα αγριοκαπιταλιστικά («νεοφιλελεύθερα») δόγματά της και προωθεί μέτρα που θα επιβαρύνουν και άλλο την ήδη δυσβάσταχτη καθημερινότητα των λαϊκών μαζών. Πολλοί δήμαρχοι –με γνωστό νεοφιλελεύθερο πρόσημο, όπως αυτός της Αθήνας– τις ημέρες της απεργίας κινητοποίησαν απεργοσπαστικό μηχανισμό, δείχνοντας τις προθέσεις τους απέναντι στο οργανωμένο κίνημα των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στους δήμους διαθέτουν αγωνιστική εμπειρία, με πλέον πρόσφατο δείγμα τον αγώνα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων πριν από τρία χρόνια. Μπορούν και τώρα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την επιβουλή για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η μάχη για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων μας αφορά όλους. Κάτω τα χέρια απ’ τις δημοτικές υπηρεσίες, καμία εργολαβία, πλήρεις και σταθερές εργασιακές σχέσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, ενισχυμένες κοινωνικές υπηρεσίες κάτω απ’ τον έλεγχο των ίδιων των εργαζομένων.

Σ. Κρόκος