Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Άμεση η απειλή για την κοινωνική ασφάλιση

 

Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ασφάλισης είναι στα σκαριά.
Να σημάνει συναγερμός στην εργατική τάξη και τον λαό!
Η κυβέρνηση δεν έχει πάψει λεπτό να απεργάζεται τη διάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Στη θέση του αρμόδιου υπουργού έχει τοποθετηθεί ο γνωστός νεοφιλελεύθερος Κώστας Χατζηδάκης και υφυπουργός παραμένει ο Πάνος Τσακλόγλου, στέλεχος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ την εποχή Σημίτη και δοκιμασμένος στις αντεργατικές πολιτικές. Ο οποίος έχει δηλώσει ότι το «αναδιανεμητικό» σύστημα ανήκει στο παρελθόν και το μέλλον ανήκει στο «ανταποδοτικό» σύστημα.

Με τον όρο «αναδιανεμητικό» σύστημα οι καπιταλιστές εννοούν τη δημόσια ασφάλιση και με τον όρο «ανταποδοτικό» την ιδιωτικοποίησή της. Στο άμεσο στόχαστρο βρίσκεται η επικουρική ασφάλιση. Θέλουν να κάνουν τα επικουρικά ταμεία «κεφαλαιοποιητικά». Τα αποθεματικά των ταμείων, δηλαδή, να ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με τα «δεδομένα» της αγοράς. Με τα χρηματιστήρια, τα επιτόκια, το πώς θα πηγαίνουν οι επενδύσεις αυτών που θα λυμαίνονται αυτά τα χρήματα. Είναι προφανές ότι οι επικουρικές συντάξεις εκτίθενται στην αρένα του κεφαλαίου, με κίνδυνο ακόμα και για πλήρη εξαφάνισή τους. Ο τρίτος «πυλώνας» σύνταξης έχει ήδη θεσμοθετηθεί και είναι η καθαρά ιδιωτική ασφάλιση. Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει την «εθνική» σύνταξη και το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στις εισφορές. Από αναδιανεμητικό όμως θέλουν και αυτόν τον «πυλώνα» να τον κάνουν «κεφαλαιοποιητικό». Η δημόσια ασφάλιση, δηλαδή, κινδυνεύει με πλήρη διάλυση.

Οι καπιταλιστές θέλουν να στρέψουν τις νεότερες γενιές εργαζομένων ενάντια στις παλαιότερες. Η προπαγάνδα τους βασίζεται σε προκλητικά ψέματα. Οι παλαιότερες συντάξεις αντιστοιχούσαν σε σταθερές εργασιακές σχέσεις και σχετικά αξιοπρεπείς μισθούς. Οι εργαζόμενοι τις έχουν πληρώσει με το αίμα και τον ιδρώτα τους. Με την εκτίναξη της ανεργίας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τους άθλιους μισθούς, την εργοδοτική ασυδοσία, είναι λογικό τα ταμεία να εμφανίζουν ελλείμματα. Η αντεργατική επίθεση και η κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης είναι αλληλένδετες.

Όλα δείχνουν ότι οι καπιταλιστές θα επιχειρήσουν τα εγκληματικά τους σχέδια, ακόμα και αν παραδέχονται οι ίδιοι ότι το κόστος μετάβασης στην κεφαλαιοποίηση ξεπερνάει το ΑΕΠ της χώρας. Έχουν για όργανό τους την πιο αδίστακτη σε αντεργατική μανία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Γι’ αυτό πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλη την εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό. Η δημόσια ασφάλιση αποτελεί όρο για την επιβίωσή μας και πρέπει να την υπερασπιστούμε αγωνιστικά, με κάθε πρόσφορο μέσο.

 

Σ. Κρόκος