Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

«Έφυγε» ο Θύμιος Παπανικολάου

 

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς έφυγε από τη ζωή, μετά από πάλη με την «επάρατο νόσο»,  ο Θύμιος Παπανικολάου, σε ηλικία 76 ετών. Γεννημένος το 1944 στη Φωκίδα, συνδέθηκε τη δεκαετία του ’60 με τις μαρξιστικές ιδέες και συγκεκριμένα με τον τροτσκισμό. Αγωνίστηκε κατά της δικτατορίας μέσα από τις γραμμές των Δημοκρατικών Επιτροπών Αντίστασης (ΔΕΑ), της σπουδαίας αυτής αντιδικτατορικής οργάνωσης που ίδρυσαν οι Έλληνες τροτσκιστές του ΚΔΚΕ (4η Διεθνής), και η οποία ανέλαβε δράση κυριολεκτικά από την πρώτη μέρα κήρυξης της Χούντας.

Ο Θύμιος Παπανικολάου συνελήφθη, δικάστηκε στη μεγάλη δίκη των μελών των ΔΕΑ (Οκτώβριος 1967) και καταδικάστηκε σε βαριά ποινή. Μετά την αμνηστία που έδωσε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, αποφυλακίστηκε.

Το ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό κίνημα θα θυμάται τον Θύμιο Παπανικολάου για το τόλμημά του να εκδώσει, νόμιμα, μαρξιστικά βιβλία μέσα στη δικτατορία, ιδρύοντας τις εκδόσεις «Νέοι Στόχοι» το 1970. Τα βιβλία των κλασικών του μαρξισμού που εξέδωσε έπαιξαν βασικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση νέων αγωνιστών και επαναστατών κατά την κρίσιμη εκείνη περίοδο. Κυκλοφόρησε και το περιοδικό «Νέοι Στόχοι», το οποίο όμως έκλεισε σχετικά σύντομα η Χούντα. Μετά τη Μεταπολίτευση, για κάποια χρόνια ο Θύμιος ξαναέβγαλε το περιοδικό και συνέχισε και τις εκδόσεις. Ο αξέχαστος Γιάννης Βερούχης μας είχε μιλήσει πολλές φορές για τη δράση του Θύμιου εκείνα τα χρόνια.  

Εργάστηκε κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του ως μάχιμος δημοσιογράφος και αρθρογράφος σε πολλές γνωστές εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνα (Έθνος, Εικόνες, Εξόρμηση, Διαβάζω, Σχολιαστής, ΕΡΑ κ.λπ.). Τα τελευταία χρόνια εξέδιδε το περιοδικό «Ρεσάλτο», αρχικά έντυπο και στη συνέχεια ψηφιακό, όπου και αρθρογραφούσε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Πήρε τολμηρές και ρηξικέλευθες θέσεις σε πολλά σύγχρονα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας, για παράδειγμα στο μεταναστευτικό, συγκρουόμενος με την αστική ψευδο-ανθρωπιστική προπαγάνδα και την υποταγμένη σε αυτή «αριστερά». Ανεξάρτητα αν κανείς συμφωνούσε ή όχι με τις πολιτικές του τοποθετήσεις, είναι γεγονός ότι τις πάλεψε με παρρησία και ανυστερόβουλα, πληρώνοντας συχνά και το τίμημα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

 

Η Συντακτική Επιτροπή