Τρίτη 5 Απριλίου 2022

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022

 1 Φεβρουαρίου: Οι 180 εργαζόμενοι στη νηματουργία «ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ» στη Νάουσα συνέχισαν με 4ωρη στάση εργασίας σε όλες τις βάρδιες τον αγώνα τους για τα δεδουλευμένα 7 μηνών και ενάντια στις απολύσεις, που έχουν φτάσει τις 17. Στις 3 του μήνα έκαναν νέα 4ωρη στάση εργασίας και στις 4-5 του μήνα προχώρησαν σε 48ωρη απεργία. Τη δεύτερη ημέρα της απεργίας έγινε συναυλία αλληλεγγύης στη Νάουσα. Στις 10 του μήνα έγινε 24ωρη απεργία με συλλαλητήριο στη Νάουσα και στις 11 συγκέντρωση στα δικαστήρια της Βέροιας ενάντια στην αγωγή της εργοδοσίας. Στις 18 του μήνα συνέχισαν με 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση πάλι στη Βέροια. Στις 21 του μήνα έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία της επιχείρησης στη Νάουσα, καταγγέλλοντας την κοροϊδία της εργοδοσίας με την έναντι πληρωμή 70-100 ευρώ για δεδουλευμένα τόσων μηνών.

 

● Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προχώρησαν σε δίωρη στάση εργασίας με συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας παρά την επιδημία, καθώς και για την εξαγγελία απολύσεων από την κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους τους. Στις 23 του μήνα προχώρησαν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία με μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα.

 

● Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Χίλτον» στην Αθήνα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο του ξενοδοχείου συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στις σχεδιαζόμενες απολύσεις τους από την εργοδοσία με πρόσχημα την ανακαίνιση του ξενοδοχείου.

 

2 Φεβρουαρίου: Οι εποχικοί εργαζόμενοι στην κονσερβοποιία «ΕΛΒΑΚ» στη Λάρισα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για την ένταξή τους στο σχετικό καθεστώς εποχικής εργασίας και τη χορήγηση βοηθημάτων. Στις 7 του μήνα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.

 

● Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Χαλκίδα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση εκπαίδευσης του νομού ενάντια στη δίωξη συναδέλφισσάς τους λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.

 

5 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας διοργάνωσαν συναυλία διαμαρτυρίας στον χώρο του εργοστασίου στο πλαίσιο του αγώνα τους ενάντια στις συνεχιζόμενες απολύσεις, που έχουν φτάσει τις 120.

 

7 Φεβρουαρίου: Οι λιμενεργάτες στις προβλήτες της κινέζικης COSCO στον Πειραιά κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία για την τήρηση των δεσμεύσεων της εργοδοσίας σε σχέση με τη συλλογική τους σύμβαση. Η απεργία έγινε κάτω από πρωτοφανή κινητοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού.

 

● Οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα ενάντια στην εφαρμογή της τηλεργασίας.

 

10 Φεβρουαρίου: Οι εργάτες της βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ της Λάρυμνας Φθιώτιδας προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και κάθοδο στην Αθήνα, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την απόλυσή τους και το διώξιμό τους ακόμα και από τα σπίτια τους, στον οικισμό της βιομηχανίας, από τον επόμενο μήνα. Στις 13 του μήνα έγινε συλλαλητήριο στη Λάρυμνα. Στις 20 του μήνα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι του ορυχείου της ΛΑΡΚΟ στα Ψαχνά Εύβοιας.

 

14 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ ξεκίνησαν αγώνα με παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΦΚΑ στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί ουσιαστικά τον οργανισμό, φέρνοντας διευθυντές-μάνατζερ αδρά αμειβόμενους. Στις 16 του μήνα προχώρησαν σε 48ωρη απεργία με συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Εργασίας και στο Σύνταγμα.

 

15 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος έκαναν 2ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον χώρο της Ζώνης ενάντια στα σχέδια της κινέζικης ιδιοκτησίας του ΟΛΠ (Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς) να προχωρήσει σε εξοβελισμό της ναυπηγοεπισκευής από τις εγκαταστάσεις του. Στις 22 του μήνα προχώρησαν σε 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση μέσα στον χώρο του ΟΛΠ.

 

18 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Αθήνα, ενάντια στην περικοπή του καθεστώτος των Βαρεών Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Η συγκέντρωση δέχτηκε την επίθεση των ΜΑΤ.

 

23 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στις «Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ» στην Εύβοια έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα για την καταβολή των ενσήμων τους στον ΕΦΚΑ από την εργοδοσία.

 

26 Φεβρουαρίου: Μεγάλη εργατική συγκέντρωση έγινε στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος, από σωματεία εργαζομένων, με συμμετοχή και των ευρισκόμενων σε αγώνα ύπαρξης εργαζομένων των Πετρελαίων Καβάλας και της ΛΑΡΚΟ.

 

Σ. Κρόκος