Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Υπουργός αυταρχισμού και ψευδολογίας

 

Αυτή η ορκισμένη εχθρός της δημόσιας παιδείας
έχει κάνει τον αυταρχισμό και την προπαγάνδα
συνώνυμο της 
«εκπαιδευτικής» της πολιτικής
Σε μια ακόμα πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας. Αυτή τη φορά στο στόχαστρό του βρέθηκαν 114 εκπαιδευτικοί (διευθυντές σχολείων και προϊστάμενες/οι νηπιαγωγείων), οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει σε καμία διαδικασία αξιολόγησης, ακολουθώντας τη μορφή της απεργίας-αποχής που έχουν κηρύξει τοπικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών – και η οποία δεν έχει προσβληθεί δικαστικά. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί λοιπόν διώκονται με τις κυρώσεις της αναστολής οποιασδήποτε διαδικασίας εξέλιξης, συμπεριλαμβανομένης και της μισθολογικής.

Η κίνηση αυτή του Υπουργείου Παιδείας έχει ως στόχο να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική αντίσταση. Έχει όμως ως στόχο και να τρομοκρατήσει συνολικά τον εκπαιδευτικό κλάδο, ο οποίος συνεχίζει μαζικά την αντίστασή του στην αντιδραστική «αξιολόγηση των σχολικών μονάδων» με την υλοποίηση των ενιαίων κειμένων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ).

Είναι φοβερό! Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη σχολική χρόνια, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, με τα μαθησιακά κενά και τα προβλήματα να είναι τεράστια (λόγω λοκντάουν και τηλεκπαίδευσης), οι ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής και χωρίς καμία παιδαγωγική ευαισθησία, ασχολούνται μόνο με το πώς θα επιβάλουν την αντιδραστική πολιτική της αξιολόγησης, που αποσκοπεί στην κατηγοριοποίηση και διάλυση του δημόσιου σχολείου. Χαρακτηριστικό της αναλγησίας τους είναι ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες.

Την ίδια στιγμή δίνουν ρεσιτάλ ψευδολογίας! Πέραν του ότι παρουσιάζουν μια «μαγική» εικόνα λειτουργίας των σχολείων, προπαγανδίζουν συνεχώς ότι η «αξιολόγησή» τους προχωρά κανονικά, ενώ γνωρίζουν ότι μεγάλο μέρος των σχολείων έχει υιοθετήσει τα ενιαία κείμενα, σαμποτάροντας έτσι την «αξιολόγησή τους». Κι ενώ άλλα λένε προς την «κοινή γνώμη», προς τους εκπαιδευτικούς προχωράνε σε απειλές!

Ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση συνεχίζεται. Οι διώξεις προς τους 114 εκπαιδευτικούς είναι διώξεις προς όλο το εκπαιδευτικό κίνημα και δεν μένουν αναπάντητες. Ήδη ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης έχει εξαπλωθεί υπέρ των διωκόμενων – και όχι μόνο από εκπαιδευτικούς. Οι απειλές και τα ψέματα της Κεραμέως και του επιτελείου της δεν πιάνουν πλέον. Αυτοί είναι που βρίσκονται απομονωμένοι από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς), αλλά και της κοινωνίας. Η αυταρχική, ανάλγητη και καταστροφική πολιτική τους δεν θα περάσει!

 

Μ. Σάκος