Τρίτη 5 Απριλίου 2022

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Αγγλία: Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας μεγάλος αγώνας του διδακτικού προσωπικού και των άλλων εργαζομένων (διοικητικό, τεχνικό και εργαστηριακό προσωπικό) σε πολλά αγγλικά πανεπιστήμια, που επί της ουσίας έχει ξεκινήσει από το 2018. Διδάσκοντες (ειδικότερα των κατώτερων βαθμίδων) και άλλοι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι εδώ και χρόνια με τις συνέπειες της πλήρους εμπορευματοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μισθοί πείνας και χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση των οικονομικών διοικήσεων των πανεπιστημίων για μειώσεις έως και 35% στις συντάξεις. Στις 13 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι σε 44 πανεπιστήμια ξεκίνησαν 5ήμερη απεργία. Στις 21 Φεβρουαρίου προστέθηκαν οι εργαζόμενοι σε άλλα 24 πανεπιστήμια, με 48ωρη απεργία. Στις 28 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι όλων των πανεπιστημίων που βρίσκονται σε κινητοποίηση ξεκίνησαν 3ήμερη απεργία. Οι φοιτητές που δουλεύουν σε διάφορες προσωρινές θέσεις εργασίας στα πανεπιστήμια συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα και συνέβαλαν στο να κηρυχθεί και πανεθνική φοιτητική απεργία στις 2 Μαρτίου, όχι μόνο σε συμπαράσταση στους εργαζόμενους αλλά και με φοιτητικά αιτήματα, όπως η μείωση των «τσουχτερών» διδάκτρων. 

 

Τουρκία: Νοσοκομειακοί γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κατέβηκαν σε μαζική απεργία στις 7 Φεβρουαρίου. Διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις του συστήματος υγείας, τις κακές συνθήκες εργασίας και κυρίως για την εξαέρωση των μισθών τους από τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού στη γείτονα χώρα.

 

Καζακστάν: Παρά την αιματηρή καταστολή της εργατικής εξέγερσης του Ιανουαρίου, που ξεκίνησε ως αντίδραση στη μεγάλη αύξηση των τιμών των καυσίμων, η εργατική αντίσταση στη χώρα συνεχίζεται. Από τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν ξεκινήσει μια σειρά από απεργίες ή προετοιμασία για απεργιακό αγώνα κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας, στις πόλεις Ζαναοζέν και Ακτάου. Οι κινητοποιήσεις αφορούν τον κλάδο της ενέργειας, τις κατασκευές, τις μεταφορές και τις δημοτικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων. Στην εταιρεία MAEC-Kazatomprom οι εργάτες κέρδισαν αυξήσεις. Εκτός από αυξήσεις προκειμένου να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος ζωής, οι εργάτες διεκδικούν επίσης να μπει τέρμα στην καταστολή και να κατοχυρωθούν βασικά συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

 

Από τη σύνταξη