Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Μόνο συλλογικά μπορούμε να διεκδικήσουμε

 

Η επιδημία, μέσα σε όλα τα κακά που έφερε, έφερε εξ αντανακλάσεως και ένα καλό: ότι σε πολλές περιπτώσεις δημιουργήθηκαν συνθήκες για αυξήσεις στους μισθούς, κυρίως λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Αυτή η τάση εμφανίστηκε μεταξύ 2020 και 2021. Ήδη όμως έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν διεθνείς αναλυτές. Ο λόγος είναι ότι οι εταιρείες αύξησαν γρήγορα τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους και έτσι ο πραγματικός μισθός έπεσε.

Οι ίδιοι αναλυτές υποδεικνύουν ότι η ακρίβεια που κυριαρχεί παγκοσμίως δεν οφείλεται μόνο στη διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων και την έλλειψη πρώτων υλών· οφείλεται και στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων, που πάνε στα γρήγορα να βγάλουν τα σπασμένα των λοκντάουν. Και ενώ στην Αμερική και την Αγγλία φαίνεται ότι η αυξητική τάση στους μισθούς διατηρείται, ή τουλάχιστον δεν αντιστρέφεται, στην Ε.Ε. η εικόνα μπορεί να γίνει σύντομα ζοφερή. 

Χωρίς μαζικά, διεκδικητικά συνδικάτα, πραγματικά ανεξάρτητα από το κράτος και τους εργοδότες, εμείς οι εργαζόμενοι θα είμαστε πάντα τα θύματα οποιασδήποτε παγκόσμιας ή εθνικής κρίσης ή αναταραχής. Μόνο συλλογικά μπορούμε να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή!

 

Π.Δ.