Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Διεθνείς κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας

Στη γειτονική μας Αλβανία ξεσηκώθηκαν κατά της ακρίβειας.
Καιρός να αντιδράσουμε κι εμείς στην εξαθλίωση
Αυξάνεται η αγανάκτηση μέσα στους λαούς της Ευρώπης για το κύμα της ακρίβειας που εξαφανίζει τα εισοδήματά μας και εξαθλιώνει τις ζωές μας. 

Στην Ισπανία έγιναν μαζικές διαδηλώσεις σε 50 πόλεις με συνθήματα για μείωση των τιμών, ιδιαίτερα στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπου οι ιδιώτες θησαυρίζουν εις βάρος του χειμαζόμενου λαού. 

Στην Αλβανία οι διαδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα μαζικές και με τη συμμετοχή της νεολαίας.

 Η καταλήστευση του αλβανικού λαού γίνεται με άξονα το πετρέλαιο. Η τιμή του έχει ανέβει στα 170 λεκ το λίτρο (1,4 ευρώ δηλαδή). Η κρατική πετρελαιοβιομηχανία έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια και οι ανάγκες της χώρας σε επεξεργασμένα πετρελαϊκά προϊόντα καλύπτονται αποκλειστικά από εισαγωγές, που τις ελέγχει Αλβανός μεγαλοεισαγωγέας. Η κυβέρνηση Ράμα αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα και αρκείται σε πενιχρές επιδοτήσεις και μικρές αυξήσεις στους μισθούς. Με δεδομένο ότι η Αλβανία πέρασε από το σταλινικό καθεστώς στον καπιταλισμό υπό τη «μαθητεία» ουσιαστικά του γείτονα ελληνικού καπιταλισμού, ισχύει και το «με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις». 

Κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας γίνονται όμως και σε άλλες χώρες, όπως στην Τουρκία.

Η αλματώδης αύξηση των τιμών, από την ενέργεια ως τα βασικά καταναλωτικά είδη αγαθά, είναι αποτέλεσμα των αντιφάσεων, της αναρχίας και της πολιτικής του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Τα λοκντάουν έφεραν μείωση της κίνησης και των κερδών σε πολλούς τομείς. Το κεφάλαιο αναζητεί μανιωδώς αναπλήρωση αυτών των χαμένων κερδών. Στην ενέργεια έχει μετατρέψει το ηλεκτρικό ρεύμα σε χρηματιστηριακό προϊόν. 

Στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα πιο αρπακτικά και τυχοδιωκτικά αστικά καθεστώτα. Ο ελληνικός λαός μπορεί να παραδειγματιστεί από το ξύπνημα των γειτονικών του λαών. Η μάχη ενάντια στην ακρίβεια πρέπει να δοθεί σε δύο επίπεδα. Στο τοπικό, σε κάθε γειτονιά, με επιτροπές για τις τιμές, που θα ελέγχουν και θα καταγγέλουν τα κερδοσκοπικά φαινόμενα, κύρια στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, Και στο κεντρικό επίπεδο, με το σύνθημα της υποχρεωτικής διατίμησης σε όλα τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Και στη χώρα μας και πανευρωπαϊκά πρέπει να επανακρατικοποιηθούν οι στρατηγικές εταιρείες ενέργειας και να ξαναστηθεί εθνική βιομηχανία σε τομείς κρίσιμους για τον επισιτισμό (ζάχαρη, ζωοτροφές, λιπάσματα κ.ά.). Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία των λαών από την ασυδοσία του κεφαλαίου.

 

Σ. Κρόκος