Σάββατο 30 Απριλίου 2022

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Η κυβέρνηση θέτει τον ΟΑΕΔ στην υπηρεσία των εργοδοτών και ενοχοποιεί τους ανέργους για την ανεργία τους

 

Το προσωπικό του ΟΑΕΔ κινητοποιήθηκε άμεσα ενάντια στις 
ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση για τον οργανισμό. Μεγαλύτερη
σημασία, βέβαια, έχει να οργανωθούν και να κινητοποιηθούν
οι ίδιοι οι άνεργοι

Η κυβέρνηση με νομοσχέδιό της για τον ΟΑΕΔ, που ετοιμάζεται να ψηφίσει άμεσα, προχωρά σε μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των ανέργων, καθώς περικόπτει τα πενιχρά επιδόματα και τις παροχές τους και θέτει ξεκάθαρα τον οργανισμό στην υπηρεσία των εργοδοτών. Στο αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

● Η διαγραφή του ανέργου από το μητρώο του ΟΑΕΔ και η διακοπή του επιδόματός του στην περίπτωση που ο άνεργος αρνηθεί τρεις φορές τη θέση εργασίας που του προτείνει ο οργανισμός, όπως επίσης και αν αρνηθεί να συμμετάσχει σε πρόγραμμα κατάρτισης. Η διακοπή θα είναι διετής ή 6μηνη αντίστοιχα. Δεν υπάρχει δέσμευση για τη διατήρηση της θέσης εργασίας από την επιχείρηση που θα προσλαμβάνει τον άνεργο. Παρά τα όσα λέγονται, οι θέσεις αυτές είναι κατά κανόνα κακοπληρωμένες και συχνά μακριά από τον τόπο κατοικίας του ανέργου.

● Εισοδηματικά κριτήρια για την παραμονή του ανέργου στο μητρώο ανέργων και τη διατήρηση μιας σειράς παροχών. Οι παροχές του ΟΑΕΔ όμως προέρχονται από τις κρατήσεις στους μισθούς των εργαζομένων και από τη φορολογία μας, οπότε θα πρέπει να αποδίδονται σε όσους τις δικαιούνται – δεν αποτελούν ελεημοσύνη του κράτους. Μέσω των εισοδηματικών κριτηρίων και με γκαιμπελική προπαγάνδα περί «ανέργων-ρετιρέ», η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για να πέσει μεγάλο μαχαίρι στις παροχές που λαμβάνουν σήμερα οι άνεργοι. 

● Το 50% του επιδόματος ανεργίας θα συνεχίζει να χορηγείται ως «επίδομα εργασίας» για κάποιον που βρίσκει εργασία κατά το διάστημα της επιδότησης ανεργίας και θα διατηρείται μέχρι τη λήξη της επιδότησης. Αυτό παρουσιάζεται ως μεγάλη παραχώρηση, όμως ο σκοπός του είναι να δικαιολογήσει τις αντίστοιχες επιδοτήσεις προς τους εργοδότες που έχουν κάνει φάμπρικα να ανακυκλώνουν ανέργους για να εισπράττουν κρατικό χρήμα.

● Μετονομασία του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αλλαγή της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου, με golden boys, περισσότερα κυβερνητικά στελέχη και μείωση των εκπροσώπων των εργαζομένων, ώστε να προχωρήσουν τα αντιδραστικά αυτά σχέδια και να τεθεί ο οργανισμός απόλυτα στην υπηρεσία των εργοδοτών.

Η κανιβαλική κυβέρνηση της ΝΔ, αφού διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, κατήργησε το 8ωρο και επέβαλε την απελευθέρωση των απολύσεων με τον νόμο Χατζηδάκη, τώρα, στο πλαίσιο της «ατομικής ευθύνης», ενοχοποιεί προκλητικά τους ίδιους τους ανέργους για την ανεργία τους και περικόπτει κάθε έννοια κοινωνικής-κρατικής προστασίας τους. Με αυτά τα μέτρα θα πετάξει χιλιάδες ανέργους έξω από τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να εμφανίσει και μειωμένο το ποσοστό ανεργίας! Παράλληλα, ενισχύει την ανακύκλωση της ανεργίας, με «τζάμπα» εργασία για τα παρασιτικά τμήματα του κεφαλαίου, εργασία φθηνή και περιοδική, με διαρκή σεμινάρια κατάρτισης ή επανακατάρτισης, ώστε να συνεχιστεί το μεγάλο φαγοπότι των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα «γαλάζια παιδιά», με αποθέωση της έννοιας της «κατάρτισης»-«απασχόλησης», αντί της σταθερής και με δικαιώματα εργασίας. 

Η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε φάμπρικα ανακύκλωσης της ανεργίας και δεξαμενής τζάμπα εργασίας για τους εργοδότες δεν πρέπει να περάσει! Ο ΟΑΕΔ έχει φτιαχτεί με τα χρήματα εμάς των εργαζομένων, που εδώ και χρόνια κρατούνται από τον μισθό μας. Ο λόγος ύπαρξής του είναι η στήριξη των ανέργων και όχι των εργοδοτών. Γι’ αυτό, όχι μόνο δεν πρέπει να περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουν δυναμικοί αγώνες –εργαζομένων και ανέργων– για την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας και για την ουσιαστική στήριξη των ανέργων, με μέτρα όπως: δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας μέσω δημόσιων επενδύσεων και έργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, κανένας άνεργος να μη διαγράφεται από τον ΟΑΕΔ, διεύρυνση των κοινωνικών παροχών του ΟΑΕΔ, ποιοτικές δουλειές και όχι «κατάρτιση», ΟΑΕΔ υπό εργατική διαχείριση.

 

Μ. Σάκος