Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Απαξίωση του ΕΦΚΑ και στο βάθος ιδιωτικοποίηση

Με θράσος ο Χατζιδάκης στοχοποιεί τους υπαλλήλους
του ΕΦΚΑ, τον οποίο παραδίδει σταδιακά
στους ιδιώτες φίλους του 
 Είναι γνωστό ότι ο υπουργός Χατζηδάκης έχει βαλθεί να μείνει στην ιστορία ως ο πρωταθλητής της ιδιωτικοποίησης-ξεπουλήματος οτιδήποτε δημόσιου υπάρχει στη χώρα. Μετά τον ΟΣΕ, την Ολυμπιακή, τη ΔΕΗ, ήρθε τώρα η σειρά του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Το κόλπο ήταν απλό. Επειδή κάθε χρόνο στον ΕΦΚΑ συσσωρεύονται δεκάδες χιλιάδες συνταξιοδοτικά αιτήματα, θεώρησαν ως λύση την πρόσληψη νέων επιστημόνων, όχι όμως ως μονίμων υπαλλήλων αλλά ως εξωτερικών συνεργατών που θα βοηθούσαν στην απονομή των συντάξεων.

Έτσι όμως αποκρύπτεται η αλήθεια, που είναι ότι ο ΕΦΚΑ λειτουργεί από την πρώτη μέρα ύπαρξής του και με μικρό αριθμό υπαλλήλων, σε σχέση με το έργο που έχει να επιτελέσει, αλλά και με απαρχαιωμένα μέσα και ελλιπή ψηφιοποίηση. Το κόλπο όμως είχε και συνέχεια, καθώς ο Χατζηδάκης αποφάσισε αύξηση των μισθών όλων των «γαλάζιων παιδιών» που έχουν διευθυντικές θέσεις στον ΕΦΚΑ, με αμοιβές που θα ζήλευε ακόμα και ο πρωθυπουργός της χώρας! Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο μηνιαίος μισθός του νυν διοικητή του ΕΦΚΑ (και πρώην διευθυντή του γραφείου του Χατζηδάκη) θα φτάνει τα 8.134,56 ευρώ. Το ίδιο και των ιδιωτών –«κολλητών»– γενικών διευθυντών που θα στελεχώνουν πλέον τον ΕΦΚΑ παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ. Αλλά και οι –επίσης ιδιώτες– διευθυντές του ΕΦΚΑ θα αμείβονται με μισθό έως 4.631 ευρώ, όπως και τα 43 και πλέον στελέχη της Μονοπρόσωπης Εταιρείας «Αξιοποίησης» Ακινήτων του ΕΦΚΑ, που θα αναλάβουν το ξεπούλημα των 400 ακινήτων του φορέα, αξίας 1 δις ευρώ!

Το θράσος όμως του Χατζηδάκη έχει και συνέχεια. Από τους 100 επιστήμονες που θα βοηθούσαν τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και που υπέγραψαν μέσα στον Φεβρουάριο σύμβαση συνεργασίας, έχουν ήδη παραιτηθεί οι 20-25. Ο λόγος είναι η απαίτηση για έκδοση οκτώ συνταξιοδοτήσεων την ημέρα, όταν οι εμπειρότεροι υπάλληλοι μπορούν να εκδίδουν δύο! Μάλιστα, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, δεν οφείλεται αμοιβή αν επεξεργαστεί κάποιος λιγότερους από 60 φακέλους τον μήνα. 

Από τη μια λοιπόν ο Χατζηδάκης προσπαθεί να εισαγάγει συνθήκες γαλέρας στο δημόσιο και από την άλλη παραμένει το πρόβλημα των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων. Φυσικά αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να συρρικνώσουν κι άλλο τον δημόσιο τομέα, στην προκειμένη περίπτωση την κοινωνική ασφάλιση, και να τα δώσουν όλα στους ιδιώτες. 

 

Γιάννης Τριανταφύλλου