Σάββατο 30 Απριλίου 2022

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

 2 Μαρτίου: Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού, μείωση του φόρτου εργασίας και αυξήσεις στις αποδοχές τους. Έγινε συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 

● Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Hilton, που απειλούνται με απόλυση με αφορμή την ανακαίνιση του ξενοδοχείου, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα.

 

3 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) έκαναν 4ωρη στάση εργασίας διεκδικώντας χρήματα που τους παρακρατήθηκαν λόγω της καθυστερημένης ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου.

 

4 Μαρτίου: Συνεχίζοντας τον αγώνα για να μην κλείσει η βιομηχανία, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν ενημερωτική παρέμβαση στα διόδια της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του κόμβου των Θηβών. Στις 18 του μήνα έκαναν συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.

 

● Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ MARKET INN σε Αθήνα και Γιάννενα έκαναν μαζική παρέμβαση στα δικαστήρια της Αθήνας για την επιστροφή 11 απολυμένων συναδέλφων τους στη δουλειά και την πληρωμή των δεδουλευμένων τους και των ασφαλιστικών εισφορών τους.

 

9 Μαρτίου: Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έκαναν 2ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αθήνα ενάντια στην αξιολόγηση και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας.

 

10 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Αττική έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ανανέωση των συμβάσεων των 2.500 συναδέλφων τους που εργάζονται με συμβάσεις «covid-19». Την ίδια ημέρα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τον ίδιο λόγο στην περιφερειακή διοίκηση Αχαΐας οι εργαζόμενοι/ες στην καθαριότητα των νοσοκομείων και του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

14 Μαρτίου: Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) έξω από τα κεντρικά γραφεία του στον Άλιμο ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που περικόπτει βασικά δικαιώματα των ανέργων και υποτάσσει πλήρως τον οργανισμό στα συμφέροντα των εργοδοτών. Η ίδια κινητοποίηση επαναλήφθηκε στις 29/03.

 

16 Μαρτίου: 24ωρη πανελλαδική απεργία για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους έκαναν οι οικοδόμοι της χώρας. Έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις.

 

● Οι εργαζόμενοι στην απογραφή έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) στον Πειραιά, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και να μην πληρώσουν οι ίδιοι τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.

 

17 Μαρτίου: Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν οι εργάτες της βιομηχανίας IDECO στην Ημαθία έξω από το εργοστάσιο ενάντια στην απόλυση δύο συναδέλφων τους.

 

21 Μαρτίου: Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν πανελλαδική τετράωρη στάση εργασίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της εγκατάλειψης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων καθώς και ενάντια στα σχέδια απόλυσης ή παράτασης της αναστολής των μη εμβολιασμένων συναδέλφων τους. Έγινε κεντρική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Στις 30 του μήνα έγινε νέα τρίωρη στάση εργασίας με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις. Στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

 

22 Μαρτίου: Οι συνταξιούχοι έκαναν συγκέντρωση στην Αθήνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της εξαθλίωσης και των νέων μειώσεων στις συντάξεις. Στις 30 του μήνα έγινε παρόμοια συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

 

28 Μαρτίου: Παράσταση διαμαρτυρίας έκανε το σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων έξω από τα γραφεία της εταιρείας ICAP AE στην Καλλιθέα ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

 

30 Μαρτίου: Οι ηλεκτροδηγοί του ΤΡΑΜ στην Αθήνα έκαναν δίωρες στάσεις εργασίας στην πρωινή και βραδινή βάρδια για το πρόβλημα του συστήματος πέδησης (φρένα) των συρμών που δημιουργεί αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια επιβατών και διερχομένων. Το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της γενικότερης υποβάθμισης των δημοσίων συγκοινωνιών από την κυβέρνηση. Η διοίκηση του ΤΡΑΜ επιχείρησε να βγάλει την κινητοποίηση παράνομη, χωρίς όμως να το πετύχει.

 

Σ. Κρόκος