Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Τα υπερκέρδη ευθύνονται για την ακρίβεια

 

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει κάτι για να σταματήσει την
αισχροκέρδεια, αλλά με την πολιτική της την ενθαρρύνει κιόλας
Ασταμάτητο είναι το ανοδικό ράλι των τιμών στα τρόφιμα και τα είδη ευρείας κατανάλωσης, με νέες ανατιμήσεις από το ξεκίνημα του φθινοπώρου, και την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εξαντλείται σε λεονταρισμούς για δήθεν ελέγχους στην αγορά και ένα νέο pass ελεημοσύνης, που κι αυτό όμως θα είναι το τελευταίο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χατζηδάκης.

Ο επίσημος πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε στο 1,8% τον Ιούνιο. Παρόλα αυτά, ο τιμάριθμος στα τρόφιμα κινείται στο 12,2% σε ετήσια βάση, ενώ οι νέες ανατιμήσεις του φθινοπώρου εκτιμάται ότι θα φτάσουν μεσοσταθμικά έως 10%.

Η ανυποχώρητη ακρίβεια στα τρόφιμα δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό στα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς αυτά δαπανούν πάνω από το 20% του εισοδήματός τους για είδη διατροφής, ενώ για το φτωχότερο 20% του πληθυσμού η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, μιας και το ποσοστό του εισοδήματός τους που πηγαίνει σε είδη πρώτης ανάγκης αγγίζει το 30%. Επιπλέον, στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο τα ίδια προϊόντα που πωλούνται και σε άλλες αγορές της Ευρώπης, είτε παράγονται στη χώρα μας είτε είναι προϊόντα πολυεθνικών, εδώ να πωλούνται ακριβότερα. Οι πολυεθνικές θεωρούν την ελληνική αγορά μικρή και όχι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, οπότε δεν έχουν ενδιαφέρον να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές. Βέβαια, ο βασικός λόγος ανόδου των τιμών είναι η συνειδητή κερδοσκοπία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι 150 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες εμφάνισαν συνολικά το 2022 καθαρά κέρδη 10,41 δις ευρώ, αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος 303,6%!

Το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμα και ο Μητσοτάκης κάποια στιγμή, παραδέχθηκαν ότι για τη συνεχιζόμενη ακρίβεια φταίει η αλόγιστη αύξηση των τιμών των προϊόντων από τις εταιρείες, για περισσότερα κέρδη, εταιρείες οι οποίες εκμεταλλεύονται τη συγκυρία, προκαλώντας τον λεγόμενο «πληθωρισμό της απληστίας». Η κυβέρνηση όμως δεν είναι διατεθειμένη να λάβει δραστικά μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ, κατά το παράδειγμα της Ισπανίας, ή οι υποχρεωτικές μειώσεις τιμών και η διατίμηση σε ορισμένα είδη, κατά το παράδειγμα της Ουγγαρίας, ή η επιβολή ειδικής εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών, όπως συζητά η Γαλλία. Απλά η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αυτό ακριβώς εξυπηρετεί, να εκτιναχθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου