Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ


 Παταγώδης αποτυχία της πολιτικής Μητσοτάκη για το δημογραφικό


Η ανάκαμψη των γεννήσεων προϋποθέτει σταθερές και ανθρώπινες
εργασιακές σχέσεις, αμοιβές, ωράρια, καθώς και κάλυψη των 
σύγχρονων αναγκών σε υγεία και μέριμνα των παιδιών και 
της οικογένειας από ένα αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα.
Δηλαδή, τα αντίθετα από αυτά που κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

 

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε σχέση με το δημογραφικό είναι κάτι παραπάνω από τραγικά. Το 2022 είχαμε μόλις 76.541 γεννήσεις, μείωση δηλαδή κατά 10,3% σε σχέση με το 2021, που είχαμε 85.346 γεννήσεις. Ο αριθμός των θανάτων έφτασε στους 140.801, πράγμα που σημαίνει ότι το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων είναι κάτι περισσότερο από αρνητικό. Πρακτικά δηλαδή ο ελληνικός λαός οδηγείται σε εξαφάνιση. Το 2030 η Ελλάδα θα είναι η πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης, ενώ αυτή τη στιγμή είμαστε ανάμεσα στις 7 χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα υπογεννητικότητας. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι, μαζί με τη μείωση των γεννήσεων και φυσικά εξαιτίας της, έχει μειωθεί και ο αριθμός των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, δηλαδή, 20- 40 ετών. Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια η μείωση αυτή έφτασε τις 150. 000 γυναίκες!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορούμε να πούμε ότι είναι απόλυτα συνεπής στο μίσος που τρέφει εναντίον του εργαζόμενου λαού μας, το οποίο εκφράζεται ιδίως στην πολιτική της για τις οικογένειες και τα παιδιά.

Με κροκοδείλια δάκρυα και απίστευτη υποκρισία, ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Ας δούμε λοιπόν τι από αυτά έχει υλοποιηθεί. Υλοποιήθηκε το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση, το οποίο όμως με τη συνεχιζόμενη ακρίβεια στην ουσία ακυρώνεται. Η εξαγγελία του θεσμού των «νταντάδων της γειτονιάς», ένα μέτρο που θα ανακούφιζε τις εργαζόμενες μητέρες, αλλά θα ήταν και ευεργετικό για τα μωρά, εφόσον θα είχαν φύλαξη στον χώρο τους, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η δέσμευση για δημιουργία χώρων φύλαξης νηπίων σε χώρους εργασίας και επιχειρήσεις επίσης δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η τετράμηνη άδεια και για τους δύο γονείς, η άδεια πατρότητας, η προστασία από απολύσεις των γονέων στην ουσία ακυρώνονται από τον νέο εργασιακό νόμο, που παγιώνει την εργασιακή ζούγκλα. Ο εργαζόμενος όχι μόνο δεν μπορεί να ζητήσει αυτά που δικαιούται, αλλά είναι σε ακόμα πιο δυσμενή θέση απέναντι στις ορέξεις του εργοδότη. Η ζωή του δεν μπορεί να έχει καμία σταθερότητα ή ασφάλεια. Τα ελαστικά ωράρια, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε πολλούς κλάδους, οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας κάνουν ακόμα πιο δύσκολο τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Ας δούμε όμως την πολιτική γενοκτονίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη με αριθμούς. 1.669 ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη στη χώρα μας για κάθε παιδί, όταν στην Αυστρία είναι 6.232 ευρώ. 0,8% του ΑΕΠ είναι στη χώρα μας τα μόνιμα οικογενειακά επιδόματα, ενώ στο Βέλγιο π.χ. είναι 1,5%. Στη Φινλανδία τα οικογενειακά βοηθήματα είναι έως και 10πλάσια σε ύψος από τα ελληνικά. Όσο για το επιχείρημα των καθεστωτικών «ειδικών» ότι το δημογραφικό θα το λύσουν οι αλλοδαποί, οι αριθμοί και εδώ δείχνουν το αντίθετο. Οι γεννήσεις των αλλοδαπών μητέρων είναι κατά 15% λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ μειώνονται ταχύτερα από εκείνες των Ελλήνων.

Η συνεχιζόμενη μνημονιακή πολιτική, η σταδιακή διάλυση κάθε έννοιας κρατικής μέριμνας σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία κτλ., η διάλυση της οικογενειακής ζωής με την ανυπαρξία σταθερού ωραρίου και εισοδήματος, οι επιπτώσεις από την πανδημία και τα συνεχόμενα λοκντάουν, η φυγή των νέων στο εξωτερικό είναι οι δυναμίτες που έχει βάλει αυτή η κυβέρνηση στον λαό μας για να εμποδίσει την ύπαρξή του. Γιατί η κυβέρνηση και τα αφεντικά της, η παρασιτική ολιγαρχία του πλούτου, υπηρετούν ένα σύστημα γερασμένο, ξεπερασμένο, σάπιο ως το κόκκαλο. Και γι’ αυτό ακριβώς φοβούνται τη νέα γενιά, ξέροντας ότι η νεότητα πάει μαζί με την ορμή, την τόλμη, την πίστη σε ιδανικά και ότι, αν συναντηθεί με τις αγωνιστικές παραδόσεις των παλαιότερων, μπορεί να σαρώσει το σύστημά τους! 

 

Μαρία Καράβολα