Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Όχι στην έξωση του Συλλόγου Αρχαιολόγων

 

Η αντιδημοκρατική κυβέρνηση δεν θέλει οι επιστημονικοί
σύλλογοι της χώρας να έχουν φωνή και άποψη, εκτός αν
ταυτίζεται με της κυβέρνησης

Με μια απαράδεκτη και ρεβανσιστική απόφαση, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προχωρά στην έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται εδώ και 40 χρόνια (Ερμού 136 στην Αθήνα). Η αφορμή ήταν η πραγματοποίηση εκδήλωσης στον κήπο του κτιρίου για το έγκλημα της Πύλου, εκδήλωση που αποφάσισε η γενική συνέλευση του ΣΕΑ. Η υπουργός κάλεσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, με επίσημη επιστολή, να δώσουν εξηγήσεις για την εκδήλωση αυτή, ισχυριζόμενη ότι παραβιάστηκαν οι όροι με τους οποίους έχει παραχωρηθεί το κτίριο στον ΣΕΑ. Ο ΣΕΑ απάντησε ότι δεν προβλέπεται η διαδικασία της άδειας από το υπουργείο για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε εκδήλωσης.

Η πραγματική όμως αιτία της τιμωρητικής αυτής απόφασης είναι ότι ο ΣΕΑ πραγματοποιεί εδώ και χρόνια μια σειρά δράσεις για την προάσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενάντια στην προωθούμενη από την κυβέρνηση εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, ασκεί κριτική σε αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού (για τη μετατροπή των μουσείων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για τη συλλογή Στερν κ.ά.), διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτιστικού (εκθέσεις, συναυλίες κ.λπ.) και κοινωνικού περιεχομένου και παραχωρεί τον χώρο του για πολιτιστικές δράσεις και συλλογικές διαδικασίες σε διάφορες ενώσεις και συλλογικότητες. Όλα αυτά «ενοχλούν» την υπουργό και την κυβέρνησή της και γι’ αυτό θέλουν να τα τελειώσουν.

Η υπουργός Πολιτισμού, λοιπόν, πετάει έξω από τον χώρο του έναν από τους σημαντικότερους επιστημονικούς συλλόγους της χώρας επειδή αυτός εκφράζει δημόσια τις διαφωνίες του με την κυβερνητική πολιτική και προβάλλει έναν πολιτισμό διαφορετικό από αυτόν που θέλουν τα συμφέροντα που υπηρετεί αυτή η κυβέρνηση. Έτσι, η υπουργός μπορεί να δίνει τα δημόσια μουσεία για δείπνα σε επισήμους ή την Ακρόπολη σε οίκους μόδας (Dior), αλλά τιμωρεί τον ΣΕΑ επειδή προχωρά σε δράσεις που δεν είναι της αρεσκείας της. Αυτό είναι το «ήθος» και η «δημοκρατία» τους!

Πέραν όμως όλων αυτών, εδώ πρόκειται και για μια καταφανή παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης και επιβολή λογοκρισίας, η οποία εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης για χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα του ΣΕΑ. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της κατάπτυστης απόφασης της υπουργού. Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τη φίμωση των επιστημονικών συλλόγων!

 

Μ. Σάκος