Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Μαφιόζικο κεφάλαιο και οπαδική βία

 

Τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια το καλοκαίρι με την επιδρομή των Κροατών και Ελλήνων χούλιγκαν και τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ έχουν πολλές διαστάσεις.

Η κυβέρνηση αλλά και οι διοικήσεις των ομάδων δεν έκαναν τίποτε για να αποτρέψουν το φονικό, αν και οι Κροάτες διέσχισαν τη μισή χώρα ανενόχλητοι και υπήρχαν σαφέστατες πληροφορίες ότι επίκειται επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η «αδιαφορία» αυτή έχει αίτια: οι συμμορίες των οπαδών βρίσκονται υπό την άμεση ή έμμεση επιρροή των καπιταλιστών ιδιοκτητών τους, τους χρησιμεύουν σε διάφορες καταστάσεις και γι’ αυτό απολαμβάνουν και τη σχετική «ασυλία» στις πράξεις τους.

Σε μια τέτοια κατάσταση υπάρχει και ο κίνδυνος ενδυνάμωσης φασιστοειδών καταστάσεων μέσα στους οπαδικούς στρατούς. Και η απειλή είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα απ’ ό,τι για την Κροατία, που το φαινόμενο έχει περισσότερο σχέση με την παράδοση της χώρας. Εδώ οι στρατοί αυτοί ελέγχονται από μεγάλα κεφάλαια, μαφιόζικου χαρακτήρα, που παίζουν και κεντρικό ρόλο στην πολιτικοκοινωνική ζωή της χώρας.

 

Σ.Κ.