Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Εκπαιδευτικοί και αξιολόγηση Η μάχη συνεχίζεται

 

Η μάχη κατά της αντιδραστικής αξιολόγησης είναι
μια μάχη για τη σωτηρία της ίδιας της δημόσιας
παιδείας στη χώρα μας
Για μία ακόμα χρονιά οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση, σε όλες της τις μορφές, που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ. 

Απέναντι στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας (εσωτερικής και εξωτερικής), η οποία στοχεύει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί με τις μορφές των στάσεων εργασίας, της απεργίας-αποχής ή υιοθετώντας τα ενιαία κείμενα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) δίνουν τη μάχη σε κάθε σχολείο, με ιδιαίτερη επιτυχία. Είναι η τρίτη χρονιά φέτος που η συγκεκριμένη αξιολόγηση σαμποτάρεται στην πράξη κάτω από την αγωνιστική στάση του κλάδου.

Όσον αφορά τις ιεραρχικές δομές αξιολόγησης («μέντορες»-«ενδοσχολικοί συντονιστές»), με τις οποίες το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να διασπάσει την ενότητα των συλλόγων διδασκόντων, βάζοντας τους εκπαιδευτικούς να ελέγχουν ο ένας τον άλλο, οι εκπαιδευτικοί, με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή, ακυρώνουν για μια ακόμη χρονιά και αυτή τη διαδικασία. 

Η μεγάλη βέβαια μάχη είναι ενάντια στην ατομική αξιολόγηση. Μια αξιολόγηση που ξεκινάει από το πιο ευάλωτο κομμάτι του κλάδου, τους νεοδιόριστους –δόκιμους– εκπαιδευτικούς, τους οποίους η κυβέρνηση εκβιάζει ωμά ότι, αν δεν αξιολογηθούν, δεν θα μονιμοποιηθούν. Η ΔΟΕ στην τελευταία Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της από όλη τη χώρα αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση του αγώνα με τις μορφές των στάσεων εργασίας και της απεργίας-αποχής. Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών ήδη έχουν πάρει τα μέτρα τους για την αποτροπή των αξιολογητών, όπου και όποτε αυτοί εμφανιστούν. Μέχρι στιγμής, η συμμετοχή πολλών νεοδιόριστων στην απεργία-αποχή και η σθεναρή στάση του εκπαιδευτικού κινήματος έχει θέσει σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή και αυτής της αξιολόγησης. 

Με λίγα λόγια, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να χτυπήσει το δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών διαμέσου της αξιολόγησης δεν προχωρά. Παρά την απίστευτη τρομοκρατία, τις απειλές, το γεγονός ότι έσυραν –το προηγούμενο διάστημα– τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες στα δικαστήρια, οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν απτόητοι τον αγώνα τους. Και θα συνεχίσουν! Τα αντιδραστικά μέτρα του υπουργείου θα πέσουν στο κενό. 

 

Μ. Σάκος