Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Κάτω τα χέρια από τη ΒΙΟΜΕ

 

Να μην πέσει το μόνο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο
στην Ελλάδα στα χέρια των κορακιών των funds! 
Να δυναμώσει παντού η αλληλεγγύη!
Η ΒΙΟΜΕ είναι το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο συνεργατικό εργοστάσιο στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο ήταν θυγατρική της Philkeram Johnson και κατασκεύαζε δομικά υλικά. Τον Οκτώβριο του 2011 οι εργαζόμενοι, μετά από γενική συνέλευση, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, όντας απλήρωτοι από τον Μάιο του 2011. Οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο και επί έναν ολόκληρο χρόνο τριάντα περίπου εργάτες καταλαμβάνουν το εργοστάσιο για να εμποδίσουν τους ιδιοκτήτες να σηκώσουν τα μηχανήματα. Τον πρώτο χρόνο καταφέρνουν να επιβιώσουν με το πενιχρό επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν. Τον Μάιο του 2012, με γενική συνέλευση αποφασίστηκε από το 97% των εργαζομένων η ανάληψη της ευθύνης του εργοστασίου από τους ίδιους. Τον Φεβρουάριο του 2012 οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τη λειτουργία του, παράγοντας προϊόντα γενικού καθαρισμού και κάποια από τα προϊόντα που παρασκεύαζαν το προηγούμενο διάστημα.

Δέκα χρόνια τώρα, το εγχείρημα, με δυσκολίες βέβαια, λειτουργεί. Με 25 εργαζόμενους, και με γενικές συνελεύσεις που παίρνουν όλες τις αποφάσεις. Ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε μεγάλη βοήθεια από κινήματα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα, ως προς τη διακίνηση των προϊόντων και όχι μόνο. Όμως οι κυβερνήσεις δεν άφησαν ποτέ ήσυχη τη ΒΙΟΜΕ. Πολλές φορές προσπάθησαν με διάφορα νομικά τερτίπια να δημιουργήσουν προβλήματα και αρκετές φορές τους διέκοψαν το ρεύμα.

Σήμερα όμως, μετά την πώληση του ακινήτου από τα fundso κίνδυνος μπροστά στον οποίο βρίσκεται το συνεργατικό εγχείρημα είναι μεγάλος. Την Πέμπτη 14/9 ξεκίνησαν εργασίες στο κομμάτι του οικοπέδου της Φιλκεράμ που συνορεύει με τη ΒΙΟΜΕ, και η κυβέρνηση έστειλε τελεσίγραφο στους εργαζόμενους για να γνωρίζει τις προθέσεις τους. Μετά από αυτό, η συνέλευση των εργαζομένων δηλώνει ότι θα υπερασπιστούν «τις δομές του κοινωνικού κινήματος που προάγουν την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείριση» και ότι δεν κάνουν βήμα πίσω! «Η ΒΙΟΜΕ είναι το μοναδικό εργοστάσιο της χώρας που λειτουργεί χωρίς αφεντικά, όλοι πληρώνονται το ίδιο», «σε αυτά τα 10 χρόνια τα βάλαμε με θεούς και δαίμονες», λένε μεταξύ άλλων οι ανακοινώσεις των εργαζομένων. Την ώρα που σε αυτή τη χώρα άνθρωποι βρίσκονται ακόμα αντιμέτωποι με τις πρόσφατες καταστροφές, «η κρατική προτεραιότητα παραμένει η καταστολή», καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ. 

Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο τα ΜΑΤ είναι έξω από το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. Όλοι οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι για τη σωτηρία του εργοστασίου και του εγχειρήματος.

 

Ματίνα Χελιδώνη