Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Αλληλεγγύη στους 11 Τούρκους αγωνιστές

 

Οι Τούρκοι αγωνιστές θα νικήσουν και πάλι, παρά τη 
συνεργασία ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης εναντίον 
τους. Χρειάζονται, όμως, τη συμπαράσταση όλων μας!
Ξανά στα δικαστήρια σέρνονται οι 11 αγωνιστές από την Τουρκία, οι οποίοι είχαν αθωωθεί πέρσι από το Εφετείο Αθήνας, καθώς ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά τώρα την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης!

Πρόκειται για αγωνιστές οι οποίοι καταδιώκονται εδώ και χρόνια από το βάρβαρο καθεστώς του Ερντογάν για τις ιδέες τους και τη δράση τους για τα λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία. Είχαν συλληφθεί και παραπεμφθεί σε δίκη στην Ελλάδα με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» τον Μάρτιο του 2020. Στη δίκη, που έγινε 16 μήνες μετά, καταδικάστηκαν σε περίπου 30 χρόνια κάθειρξη ο καθένας, παρότι δεν είχαν προκύψει στοιχεία που να στηρίζουν πραγματικά τις κατηγορίες. 

Τον Οκτώβρη του 2022 ξεκίνησαν απεργία πείνας μέσα στις ελληνικές φυλακές, η οποία κράτησε 96 μέρες (παίρνοντας υγρά και βιταμίνες), με αποτέλεσμα να χάσουν περισσότερο από το 25% του σωματικού τους βάρους. Η μαχητική αυτή κίνησή τους, σε συνδυασμό και με το μεγάλο διεθνές κύμα αλληλεγγύης για την απελευθέρωσή τους, οδήγησε σε πρώτη φάση στην αποφυλάκισή τους με περιοριστικούς όρους μέχρι την έκδοση απόφασης. Τελικά, ο αγώνας τους δικαιώθηκε, καθώς τον Μάρτιο του 2023 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας τους αθώωσε.

Τώρα, έναν χρόνο μετά, ξαναστέλνονται σε δίκη με κίνδυνο να τους επιβληθεί η πρωτόδικη απόφαση, δηλαδή τα 30 περίπου χρόνια κάθειρξη! Πρόκειται για εξέλιξη η σίγουρα εντάσσεται στην αναθέρμανση της «φιλίας» της ελληνικής κυβέρνησης με το καθεστώς Ερντογάν. 

Μάλιστα, οι 4 από τους 11 αγωνιστές συνελήφθησαν και κρατούνται στις φυλακές για πλημμελήματα άσχετα με την υπόθεση. Όπως καταγγέλλει το Λαϊκό Μέτωπο, οι συλλήψεις αυτές «στήθηκαν» από την Αντιτρομοκρατική ώστε οι κατηγορούμενοι να μην μπορέσουν να παραστούν στη δίκη και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. 

Ήδη έχει στηθεί Επιτροπή Αλληλεγγύης, ενώ δύο μέλη του Λαϊκού Μετώπου ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη απεργία πείνας μπροστά από τον Άρειο Πάγο, απαιτώντας να μη γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης του αντιεισαγγελέα, που θα εκδικαστεί στις 19 Μαρτίου. Συνεχίζουμε να εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα τους και απαιτούμε την πλήρη και οριστική απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία!

 

Μ. Σάκος