Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχωρούν στην τρομοκρατία

 

Αφού οι εκβιασμοί δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα,
η κυβέρνηση στέλνει την απεργία-αποχή στα διακαστήρια.
Αλλά δεν θα της περάσει!
Ο αγώνας των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση συνεχίζεται δυναμικά. Η εφαρμογή της αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση, καθώς, όπως έχουμε πει: οδηγεί στο χτύπημα της δημοκρατίας μέσα στα σχολεία, στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών για τα δεινά της παιδείας, στη χειραγώγηση και απαξίωσή τους, στην κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων· και, σε συνδυασμό με την αυτονομία της σχολικής μονάδας, στην ιδιωτικοποίηση.

Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε πρόσφατα σε νέα εγκύκλιο για την εφαρμογή της «δεύτερης φάσης» της ατομικής αξιολόγησης, αυτή τη φορά από τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι θα μπαίνουν πλέον μέσα στις τάξεις να παρακολουθούν το μάθημα του εκπαιδευτικού! Με την εφαρμογή αυτής της φάσης, το υπουργείο προσπαθεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα μέσα στα σχολεία (έλεγχος, φόβος κ.λπ.), αλλά και να αυξήσει τα ποσοστά συμμετοχής στην αξιολόγηση, γιατί μέχρι στιγμής είναι... αποκαρδιωτικά. Όπως άλλωστε οι ίδιοι ανέφεραν, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής η αξιολόγηση έχει προχωρήσει μόνο κατά 10%, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα οι αριθμοί δεν τους βγαίνουν.

Οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τις αποφάσεις των ομοσπονδιών τους, έχουν προχωρήσει σε απεργία-αποχή με συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής. Το υπουργείο προσπαθεί να περάσει την αξιολόγηση από πέρσι, εκβιάζοντας ωμά και κρατώντας σε ομηρία τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, με το να μη τους μονιμοποιεί. Παράλληλα, έχει εξαπολύσει τρομοκρατία, εκφοβισμό, παραπληροφόρηση, κάθε είδους πιέσεις (συνεχώς βγαίνουν καταγγελίες από συλλόγους εκπαιδευτικών για τέτοιες πρακτικές σχολικών συμβούλων, διευθυντών εκπαίδευσης κ.λπ.) και ήλπιζε ότι έτσι θα έβρισκε «πρόθυμους» να αξιολογηθούν. Όμως, απέτυχε πλήρως! Η αξιολόγησή του σκοντάφτει πάνω στην σθεναρή αντίσταση των εκπαιδευτικών. 

Μπροστά λοιπόν σε αυτή την πραγματικότητα, το υπουργείο επιλέγει πλέον την ανοιχτή σύγκρουση με τους εκπαιδευτικούς και, ακολουθώντας για μια ακόμα φορά τον γνωστό δρόμο της καταστολής, στέλνει την απεργία-αποχή τους στα δικαστήρια ώστε να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική. Η κίνησή τους αυτή αποτελεί ξεκάθαρα ομολογία ήττας! Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης, οι εκπαιδευτικοί μέσα από τις συνελεύσεις και τα σωματεία τους ετοιμάζονται ήδη για τις επόμενες κινήσεις τους. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους! Η αντιδραστική αξιολόγηση δεν θα περάσει!

 

Μ. Σάκος