Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Να μη γίνει εμπόρευμα η μητρότητα

 

Η παρένθετη μητρότητα τείνει να μεταβληθεί σε μια
παγκόσμια βιομηχανία, με θύματα φτωχές γυναίκες,
που επί της ουσίας ενοικιάζουν τη μήτρα τους
Οι γυναίκες την εποχή της Οκτωβριανής Επανάστασης (παρ’ όλες τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει το νεαρό εργατικό κράτος), ήταν από τις ελάχιστες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας που απελευθερώθηκαν από πολλά δεινά της ζωής τους. Συλλογικές κουζίνες και τραπεζαρίες στους εργασιακούς χώρους και τα σχολεία, συλλογικά πλυντήρια, σταθερές θέσεις εργασίας, εκπαίδευση, κατοικία και πολλά άλλα δημιούργησαν συνθήκες ασφάλειας για τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να ανέβουν και οι δείκτες γεννητικότητας. 

Στο καπιταλισμό τώρα, και ειδικά στις μέρες μας, που βιώνουμε μια εποχή παρακμής του συστήματος, η πιο φυσική και η πιο σημαντική διαδικασία για τη συνέχιση του ανθρώπινου είδους, αυτή της αναπαραγωγής του, κατάντησε μια εμπορική συναλλαγή. Στο όνομα της «υπογεννητικότητας» και της αδυναμίας κάποιων γυναικών να κυοφορήσουν, με δήθεν ευαισθησία και μπόλικα κροκοδείλια δάκρυα, στο όνομα δήθεν των «ίσων δικαιωμάτων», ετοιμάζονται να μετατρέψουν τις γυναίκες (φτωχές κυρίως) σε παιδομηχανές, για μια μειοψηφία που θα πληρώνει για να αποκτήσει παιδιά! Όλα αυτά βέβαια με την ανάπτυξη της αντίστοιχης τεχνολογίας και την επιστημονική κάλυψη, που συνοδεύεται πάντα και με την αντίστοιχη προπαγάνδα, την οποία προωθούν τα επίσημα ΜΜΕ.  

Κατ’ αρχήν να επισημάνουμε ότι η διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού είναι αδύνατο να κοστολογηθεί, μιας και, όσο αναπτυγμένη και να είναι μια κοινωνία, ιατρικά και τεχνολογικά, ο τοκετός είναι η μόνη διαδικασία όπου δεν μπορεί κανείς και τίποτα να εγγυηθεί την ασφαλή και δεδομένη εξέλιξή της. Είναι μια διαδικασία που φέρνει τη γυναίκα πολύ κοντά στον θάνατο, και αυτό ακριβώς αποτελεί το μεγαλείο και τη δύναμή της!

Ούτε «αλληλεγγύη», ούτε «εξέλιξη», ούτε κάτι το προοδευτικό είναι η παρένθετη μητρότητα. Είναι ακριβώς το αντίθετο! Ένα χτύπημα του δικαιώματος της γυναίκας να ορίζει το σώμα της και τις ανάγκες της. Οι φτωχές γυναίκες θα καλούνται να εμπορεύονται το σώμα τους,  σε συνθήκες άκρως επικίνδυνες για την υγεία τους, αφού τους χορηγούνται βαριά ορμονικά φάρμακα, ενώ οι πλούσιοι πελάτες απλώς θα περιμένουν περιχαρείς το αποτέλεσμα. 

Η μήτρα είναι το πιο ιερό και δυνατό κομμάτι του σώματος των γυναικών, είναι το μέρος όπου δημιουργείται και αναπτύσσεται η ζωή! Δεν πρέπει να ανεχθούμε ούτε κατά διάνοια την εμπορευματοποίηση του σώματος των γυναικών και κατ’ επέκταση της ύπαρξής τους! 

 

Μαρία Καράβολα