Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024

 

2 Ιανουαρίου: Οι εμποροϋπάλληλοι των καταστημάτων «ΝΟΤΟΣ» στη Θεσσαλονίκη έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από την επιχείρηση για τη ματαίωση της λειτουργίας των καταστημάτων σε ημέρα αργίας.

3 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι της εταιρείας TASK-US στη Θεσσαλονίκη έκαναν συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο ενάντια στην απόλυση 9 συναδέλφων τους. Στις 11 του μήνα έκαναν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας.


7 Ιανουαρίου: Οι λιμενεργάτες της D-Port στο λιμάνι του Πειραιά έκαναν παύση εργασίας λόγω του τραυματισμού συναδέλφου τους.

 

11 Ιανουαρίου: Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης πραγματοποίησαν τρίωρες στάσεις εργασίας (και στις 18 και 25 του μήνα) με συμμετοχή στα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, νομοσχέδιο που παραβιάζει το σύνταγμα. 

 

19 Ιανουαρίου: Οικοδόμοι της Αθήνας έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας BCLAπου διαφήμιζε την πρόσληψη φθηνών μεταναστών εργατών στις κατασκευές.

 

22 Ιανουαρίου: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του ξενοδοχείου «Grand Hyatt» στην Αθήνα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για την ανάκληση της απόλυσης 9 εργολαβικών συναδέλφων τους.

 

● Οι οικοδόμοι του εργοταξίου της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα κατέβηκαν σε 48ωρη απεργία για την τήρηση της πενθήμερης εργασίας.

 

24 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στις εφορίες έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα ενάντια στην εξοντωτική εντατικοποίηση της εργασίας τους, τις απλήρωτες υπερωρίες κ.λπ.

 

● Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού» στην Αθήνα έκαναν 2ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον χώρο του διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Στις 30 του μήνα έγινε κινητοποίηση για τον ίδιο λόγο στο προαύλιο του νοσοκομείου.

 

● Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα έκαναν συγκέντρωση σε αυτό ενάντια στην ανάθεση της καθαριότητας σε εργολαβία. 

 

● Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.

 

31 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) στην Κρήτη έκαναν δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στον χώρο του, διαμαρτυρόμενοι για την υπολειτουργία των παιδιατρικών τμημάτων του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού.

 

● Οι οικοδόμοι όλης της χώρας προχώρησαν σε 24ωρη απεργία με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις, αγωνιζόμενοι για αύξηση του ημερομισθίου, σταθερές εργασιακές σχέσεις και υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 

1 Φεβρουαρίου: Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε εργολαβίες στο δημόσιο (περίπου 6.000) έκαναν πορεία στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα για τη μονιμοποίησή τους.

 

● Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης προχώρησαν σε τρίωρες στάσεις εργασίας και συμμετείχαν στα αντίστοιχα συλλαλητήρια (και στις 8 και 15 του μήνα) ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Στις 8 Φεβρουαρίου έκαναν 24ωρη απεργία οι εκπαιδευτικοί και οι λοιποί εργαζόμενοι όλων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

 

2 Φεβρουαρίου: Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Εταιρείας Αμυντικών Συστημάτων έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο για τη μονιμοποίησή τους.

 

6 Φεβρουαρίου: Οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων «Φρυγανιώτη» στη Θεσσαλονίκη έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της πόλης ενάντια στην απόλυση τριών συναδέλφων τους. Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν γιατί είχαν συμμετάσχει στην 24ωρη πανεργατική απεργία του Μαρτίου 2023.

 

● Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα προχώρησαν σε 5ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια και συγκέντρωση στον χώρο του νοσοκομείου. Διεκδικούν μόνιμη και σταθερή εργασία.

 

8 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες τηλεφωνικών κέντρων «Teleperformance», «Webhelp», «ΤΤΕC» και «Foundever» στην Αθήνα έκαναν 24ωρη απεργία για αύξηση των μισθών. Έγιναν συγκεντρώσεις στα γραφεία των εταιρειών.

 

13 Φεβρουαρίου: Οι συνταξιούχοι της Αττικής έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας και ακρίβειας.

 

14 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Cosmote E-value έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για τις βάρδιες που έχουν επιβληθεί στις εργαζόμενες μητέρες και την ακαταλληλότητα των εργασιακών χώρων.

 

15 Φεβρουαρίου: Οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος έκαναν 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας, για την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 

● Οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες της χώρας έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής.

 

● Στην επιχείρηση «SABO» στην Εύβοια ένας εργάτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας και ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά. Οι εργαζόμενοι έκαναν δίωρη στάση εργασίας σαν πρώτη ενέργεια για το τραγικό γεγονός.

 

Σ. Κρόκος