Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

400 φύλλα Σοσιαλιστική Προοπτική

Το πρώτο μας φύλλο, Μάρτιος 1982
Αυτό το φύλλο της εφημερίδας μας είναι το 400ό. Το πρώτο φύλλο μας κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1982. 400 φύλλα (και 42 χρόνια) μετά, η Σοσιαλιστική Προοπτική μας παραμένει απόλυτα πιστή και αφοσιωμένη στον επαναστατικό μαρξισμό, στον Κομμουνισμό-Τροτσκισμό, στην υπόθεση της ανασυγκρότησης της επαναστατικής πρωτοπορίας της εργατικής μας τάξης, στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης της καταπιεζόμενης ανθρωπότητας. Αυτή η πορεία, των 400 φύλλων και των 42 χρόνων, ήταν μια δύσκολη, επίπονη πορεία, αλλά και μια πορεία γνώσης, εμπειριών, τιμής και συνείδησης. Μια πορεία για την οποία όλοι οι άνθρωποι που συνεισέφεραν και συνεισφέρουν στη Σοσιαλιστική Προοπτική μας με οποιονδήποτε τρόπο (αρθρογράφοι, τεχνική ομάδα, συνεργεία διανομής, συνδρομητές-οικονομικοί ενισχυτές κ.ά.) μόνο περήφανοι μπορεί να είναι. Τους τιμούμε όλους, ακόμα και εκείνους που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι πια πολιτικά μαζί μας. 

Νοέμβριος 1991, η πάλη κατά της 
κυβέρνησης του Κων/νου Μητσοτάκη
Μάιος 2004, ρίχνουμε πρώτοι το σύνθημα
της διατίμησης, ενάντια στην ακρίβεια





Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της εφημερίδας μας από ένα σημείο και μετά ο αξέχαστος επαναστάτης και εργατικός ηγέτης Γιάννης Βερούχης, που υπήρξε και για πολλά χρόνια αρχισυντάκτης της Σοσιαλιστικής Προοπτικής μας. Ήταν αυτός που πέρασε στον «γενετικό κώδικα» της εφημερίδας μας, μεταξύ άλλων, την επικέντρωση στην εργατική τάξη και τα προβλήματά της, την ανάγκη να παίρνουμε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και να ρισκάρουμε πολιτικές προγνώσεις, το γράψιμο όσο το δυνατόν περισσότερο στην απλή, καθαρή εργατική γλώσσα, και τόσα άλλα. 

Όλα αυτά τα χρόνια, βέβαια, κάναμε και λάθη. Και χρειάστηκε σε ορισμένα ζητήματα να αλλάξουμε ή τουλάχιστον να επικαιροποιήσουμε τις πολιτικές μας θέσεις. Δύο πράγματα, όμως, δεν αλλάξαμε και δεν πρόκειται να αλλάξουμε ποτέ: την πίστη στις μαρξιστικές μας ιδέες και το να λέμε πάντα την αλήθεια. Συνεχίζουμε!

 

Από τη Σύνταξη