Οι δουλειές γραφείου είναι εξίσου επικίνδυνες για την υγεία με τη σωματική εργασία. Ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας είναι η εργοδοτική πίεση και αυθαιρεσία. |
Η ρίζα του φαινομένου βρίσκεται στην ίδια τη φύση της εκμεταλλευτικής καπιταλιστικής κοινωνίας και ουσιαστική αντιμετώπιση είναι μόνο η ανατροπή αυτού του συστήματος. Οι εργαζόμενοι όμως μπορούν και πρέπει να παλέψουν για να υπάρχει και στα υπάρχοντα δεδομένα μια σχετική προστασία από τη φθορά που οδηγεί ακόμα και στον πρόωρο θάνατο. Η πάλη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, ενάντια στην ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια, η ανάπτυξη δεσμών αλληλεγγύης στους χώρους δουλειάς ανάμεσα στους εργαζόμενους-εκμεταλλευόμενους του κεφαλαίου είναι η κύρια μέθοδος αντιμετώπισης αυτής της φθοράς. Από εκεί και πέρα χρειάζεται η πάλη για άμεση επιβολή μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων. Με τεχνικούς ασφαλείας και γιατρούς εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, με ανάπτυξη των δημόσιων δομών υγείας, με διαρκή εργατικό έλεγχο στην εργοδοτική ή διοικητική αυθαιρεσία, που είναι αυτή που προκαλεί και την περισσότερη πίεση στους εργαζόμενους.
Η πάλη για την υγεία και κατ’ επέκταση για τη ζωή είναι σύμφυτη με την πάλη ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Είναι αγώνας ύπαρξης για τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση αλλά και συνδεδεμένος άρρηκτα με τη στρατηγική προοπτική του εργατικού κινήματος: την ανατροπή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού αστικού συστήματος.
Σ. Κρόκος