Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Ισπανία: Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, αλλά και εργαζόμενοι, βγήκαν στους δρόμους των σημαντικότερων πόλεων της χώρας στις 22 Φεβρουαρίου, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές συντάξεις, καθώς και για τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Ραχόι.
 
Αργεντινή: 40.000 εργαζόμενοι από την περιφέρεια του Μπουένος Άιρες διαδήλωσαν στις 12 Φεβρουαρίου ενάντια στις περικοπές κοινωνικών δαπανών και τη λιτότητα της κυβέρνησης Μάκρι, ζητώντας δημόσια έργα στις υποβαθμισμένες περιοχές και στήριξη των φτωχότερων πολιτών. Απεργία ενάντια στις μαζικές απολύσεις πραγματοποίησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι στις 15 Φεβρουαρίου. Οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν με γενική απεργία και μαχητικές διαδηλώσεις στις 21 Φεβρουαρίου. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μάκρι έχει επιδεινώσει δραματικά το βιοτικό επίπεδο, ενώ όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα του υψηλού χρέους αλλά το όξυνε ακόμα περισσότερο.


Αυστρία: Σε προειδοποιητικές απεργίες προχώρησαν στις 15 Φεβρουαρίου χιλιάδες εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία, διεκδικώντας μείωση του εργάσιμου χρόνου από τις 38 ώρες στις 35, καθώς και ικανοποιητικές αυξήσεις.

Ολλανδία: Κυλιόμενες απεργίες ξεκίνησαν οι δάσκαλοι σε διάφορες επαρχίες της χώρας από τις 14 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις.

Αγγλία: Χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, και όχι μόνο, διαδήλωσαν στις 3 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας γενναία αύξηση δαπανών για το εθνικό σύστημα υγείας (NHS), το οποίο υποφέρει από χρόνια υποχρηματοδότηση. Στη μεγαλύτερη απεργία που έχει σημειωθεί ποτέ στα βρετανικά πανεπιστήμια, 40.000 λέκτορες απήργησαν στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, απαιτώντας να αποσυρθούν οι μειώσεις στις συντάξεις τους που έχουν ανακοινωθεί, και οι οποίες φτάνουν έως και το 40%.

ΗΠΑ: Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν στις 22 Φεβρουαρίου οι 30.000 δάσκαλοι και άλλοι εργαζόμενοι στις σχολικές μονάδες (π.χ. οδηγοί) στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια. Πέρα από μισθολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα, διεκδικούν και το δικαίωμα στην απεργία, που δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στο δημόσιο στη συγκεκριμένη πολιτεία. Μεγάλη είναι η συμπαράσταση από τους γονείς και τους μαθητές.

Πορτογαλία: Χιλιάδες ταχυδρομικοί απήργησαν στις 22 Φεβρουαρίου στο ιδιωτικοποιημένο κομμάτι των ταχυδρομείων της χώρας, απαιτώντας να μην κλείσουν 22 ταχυδρομικά γραφεία, κάτι που θα σημάνει και πολλές απολύσεις. Περίπου 4.000 διαδήλωσαν στη Λισαβόνα.

Από τη σύνταξη