Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Οι γυναίκες αγωνίζονται και νικούν




Κούρδισσα μαχήτρια του YPJ

Από τον ηρωικό αγώνα των εργατριών της κλωστοϋφαντουργίας στην Αμερική, που ζητούσαν την ισότητα στους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις με τους άντρες συναδέλφους τους, σε ανάμνηση του οποίου καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως Ημέρα της Γυναίκας, έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας. Σε αυτά τα χρόνια οι γυναίκες ποτέ δεν έπαψαν να αγωνίζονται, να διεκδικούν και να οραματίζονται έναν κόσμο ασφαλή και δίκαιο για αυτές και τα παιδιά τους. Έδιναν και δίνουν παραδείγματα ηρωικών αγώνων ενάντια σε κάθε αδικία, υποτίμηση και διαχωρισμό.
Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και ο αγώνας των εργατριών της Ford στη Αγγλία το 1968. Μόλις 187 εργάτριες, που έραβαν τα υφασμάτινα καθίσματα των αυτοκινήτων, μετά από έναν επίμονο, σκληρό και ενάντια σε όλους (εργοδότες, κυβέρνηση, επίσημους συνδικαλιστές) αγώνα, κατάφεραν να γονατίσουν αυτόν τον οικονομικό κολοσσό, εξασφαλίζοντας ισότητα στους μισθούς και κατοχυρώνοντας τη νίκη τους με ψήφιση νόμου από το αγγλικό κοινοβούλιο.
Στις μέρες μας, ένας από τους πιο λαμπρούς αγώνες που δίνεται από γυναίκες είναι ο αγώνας που δίνουν οι Κούρδισσες αντάρτισσες
της YPJ ενάντια στους ισλαμοφασίστες του ISIS. Σε μια περιοχή όπου ο ισλαμικός σκοταδισμός επιτρέπει την αγοροπωλησία των γυναικών, τους βιασμούς, την απάνθρωπη μεταχείρισή τους, αυτές, με το όπλο στο χέρι, έχουν αφήσει άφωνη την ανθρωπότητα με τον ηρωισμό, το θάρρος και τη δύναμή τους. Γκρεμίζουν στερεότυπα αιώνων και στις ελεύθερες περιοχές που κυριαρχούν εγκαθιστούν μια κοινωνική οργάνωση που βασίζεται στην απόλυτη ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών. Οι γυναίκες συμμετέχουν ισότιμα στην τοπική κυβέρνηση και στις λαικές συνελεύσεις, που είναι το κυρίαρχο όργανο των αποφάσεων. Το παράδειγμά τους είναι φωτεινός φάρος για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για έναν διαφορετικό κόσμο.
Στη Δύση, αίσθηση έχει δημιουργήσει το κίνημα «me too» ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους, βγάζοντας από τη σιωπή και το φόβο χιλιάδες γυναίκες, καθώς και η τεράστια «γυναικεία απεργία» φέτος στις 8 Μαρτίου στην Ισπανία.
Η γυναίκα έχει προικιστεί από τη φύση με το προνόμιο μέσα στο σώμα της να δημιουργείται η καινούργια ζωή. Έχει όμως και τη δύναμη να φτιάξει τις συνθήκες έτσι ώστε αυτή η ζωή να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, ευημερίας και δικαιοσύνης.

Μαρία Καράβολα