Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Φοβού τους ιδιώτες και δώρα φέροντας


Τρεις Έλληνες μεγαλοκαπιταλιστές που έχουν βάλει πόδι στο κύκλωμα του ηλεκτρικού ρεύματος, οι Μυτιληναίος, Περιστέρης (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) και Κοπελούζος, «προσφέρθηκαν» να αναβαθμίσουν δύο από τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, τα οποία η Ε.Ε. έχει απαιτήσει να κλείσουν, λόγω πεπαλαιωμένης τεχνολογίας. Οι «ευεργέτες» αυτοί παρουσιάζουν μια εικόνα σύμφωνα με την οποία πρόκειται να «σώσουν» με δικά τους λεφτά τις δύο μονάδες. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη «δωρεά»!
Το αντάλλαγμα που ζητάει ο Μυτιληναίος (προφανώς και οι άλλοι δύο θα ζητήσουν παρόμοια) είναι να συνεχίσει η ΔΕΗ να τροφοδοτεί με ρεύμα τη βιομηχανική του μονάδα (Αλουμίνιον της Ελλάδος) σε μια τιμή που ζημιώνει καθαρά τη ΔΕΗ. Μάλιστα, το ρεύμα που πουλάει στο σύστημα η δική του μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φτάνει να κοστίζει 2 έως 4 φορές περισσότερο από αυτό που αγοράζει από τη ΔΕΗ! Επιπλέον, θεωρείται δεδομένο ότι, με αυτό το πάτημα, θα απαιτήσει να του χαριστούν τα 156 εκατ. ευρώ που χρωστάει στη ΔΕΗ.
Η χώρα πρέπει και μπορεί να έχει και ισχυρή ΔΕΗ και καθαρότερη ενέργεια και φτηνό ρεύμα για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά. Αυτό όμως προϋποθέτει ηλεκτροπαραγωγή με κεντρικό σχέδιο και αποκλειστικά δημόσια. Και όχι διαλυμένη από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια ιδιωτών και τις εγκληματικές παρεμβάσεις της Ε.Ε.

Π.Δ.