Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Για τον θάνατο των τριών εργατών στην Εύβοια

 


Τρεις εργάτες κεραυνοβολήθηκαν απ’ το ηλεκτρικό ρεύμα και έμειναν στον τόπο, ενώ ένας ακόμα χαροπαλεύει, στο δυστύχημα που έγινε σε εργασίες στο δίκτυο της ΔΕΗ σε χωριό της Εύβοιας.

Δεν ήταν ατύχημα. Ήταν δολοφονία, με αυτουργό τη
μεγαλοαστική τάξη, που είναι αυτή που έχει επιβάλει
το σύστημα των υπεργολαβιών.
Το δυστύχημα είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα του καθεστώτος της «εργολαβοποίησης», που έχει επιβληθεί σε όλα τα τεχνικά έργα των τέως κοινωφελών οργανισμών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), αλλά και των εθνικών δρόμων κ.λπ. Οι εργάτες ανήκαν σε υπεργολαβική εταιρεία, που είχε αναλάβει το έργο από μεγαλύτερη εταιρεία, τη γνωστή ΕΛΛΑΚΤΩΡ συγκεκριμένα, που και αυτή με τη σειρά της είχε αναλάβει το έργο για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ, του διαχειριστή ρεύματος της ΔΕΗ.

Το καθεστώς αυτό των υπεργολαβιών, κλασικό γνώρισμα του σύγχρονου ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου, διευκολύνει την εργοδοτική ασυδοσία, με τη χρησιμοποίηση φτηνής και κατά το πλείστον ανειδίκευτης ή μισοειδικευμένης εργασίας, σε πολλές περιπτώσεις εισαγόμενης. Έχουμε φτάσει στο σημείο εργασίες όπως αυτές που αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα και απαιτούν την υψηλότερη ειδίκευση να γίνονται από εργάτες πρακτικά ανειδίκευτους ή μισοειδικευμένους. Η ΔΕΗ, πριν γίνει έρμαιο του κεφαλαίου, είχε συνεργεία «εναεριτών», έμπειρων τεχνιτών, που ξεκινούσαν απ’ τη βάση τους για να διορθώσουν βλάβες ή να εκτελέσουν απαραίτητα έργα. Πού βρεθήκανε σε ένα χωριό τρεις ειδικευμένοι «εναερίτες» της ΔΕΗ; Ήταν προφανώς ανειδίκευτοι εργάτες, που ο τοπικός υπεργολάβος τους προσέλαβε απ’ την τοπική «αγορά εργασίας». Με φθηνό μεροκάματο, χωρίς έλεγχο των μέτρων προστασίας κ.λπ.

Πρόκειται για ξεκάθαρο έγκλημα των αρπακτικών του κεφαλαίου –που λυμαίνονται τον ηλεκτρισμό και όλα τα τεχνικά έργα– γιατί αυτοί έχουν επιβάλει αυτή την κατάσταση. Και συνένοχοί τους είναι όλες οι κυβερνήσεις που έχουν εφαρμόσει και υπηρετήσει αυτή την κατάσταση της «εργολαβοποίησης» τρεις δεκαετίες τώρα.

Η εργατική τάξη, που κινδυνεύει άμεσα απ’ την εγκληματική αυτή πολιτική, δεν μπορεί να αρκεστεί στην τιμωρία των ενόχων του συγκεκριμένου δυστυχήματος. Μόνη σωτήρια προοπτική για τους εργάτες είναι να ανατραπεί το εγκληματικό καθεστώς της εργολαβοποίησης, της φτηνής και απροστάτευτης εργασίας, μέσα από την οργανωμένη πάλη του εργατικού κινήματος. Τα σωματεία είναι και τα μόνα όργανα που μπορούν να παλέψουν για την τήρηση των εργασιακών κανόνων και τη διασφάλιση της ζωής των εργατών. Να μη θρηνήσουμε και άλλους συναδέλφους για χάρη του εγκληματικού καθεστώτος των εργολάβων!