Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Κυβερνητική αγυρτεία με τις εκκρεμείς συντάξεις

 

Ο υπουργός παριστάνει τον προβληματισμένο με τις 
εκκρεμείς συντάξεις, ενώ παραδίδει ήδη την έκδοσή
τους σε ιδιωτικούς φορείς
Οι εκκρεμείς συντάξεις στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) φτάνουν τις 450.000. Η κυβέρνηση, για να κρύψει τις ευθύνες της και τους αντιδραστικούς σκοπούς της, επιδίδεται σε όργιο υποκρισίας και πολιτικής αγυρτείας, αντάξιο του χαρακτήρα της.

Ο υπουργός Εργασίας Κώστας Χατζηδάκης, γνωστών «νεοφιλελεύθερων» απόψεων, έριξε το φταίξιμο για την υπόθεση στην απαρχαιωμένη τεχνολογία του δημοσίου και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ενοποίησε τα ταμεία.

Διαφήμισε δε την ιδιωτικοποίηση ως μόνη λύση. «Ξέχασε» να πει ότι: α) οι εκκρεμείς συντάξεις τριπλασιάστηκαν με τη δική του κυβέρνηση, β) η ενοποίηση των ταμείων σε ένα «υπερταμείο» ήταν μνημονιακή «δέσμευση» και είχε ξεκινήσει από τις πριν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσεις, γ) η πολιτική εγκατάλειψης του δημοσίου είναι διακηρυγμένη πολιτική της κυβέρνησής του, και δ) αν και «νεοφιλελεύθερος» ο ίδιος, με αφορμή το πρόβλημα στον ΕΦΚΑ, προσέλαβε πρόσφατα και μονιμοποίησε 150 υπαλλήλους, προφανώς απ’ τον κομματικό του στρατό και έξω από κάθε νόμιμη διαδικασία (ΑΣΕΠ), ενώ ανακάλεσε απ’ την εφεδρεία 100 συνταξιούχους, που θα πληρώνονται ανά τεμάχιο σύνταξης που θα εκδίδεται. Κι αυτό τη στιγμή που η κυβέρνησή του αρνείται να κάνει τους διορισμούς που απαιτούνται για το δοκιμαζόμενο απ’ την επιδημία Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία καταγγέλλει ότι δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση έχει διαλύσει ολόκληρες μονάδες του οργανισμού, έχει μετακινήσει εργαζόμενους, έχει μεταφέρει προγράμματα εκτός υπηρεσιών ΕΦΚΑ.

Τον πραγματικό στόχο της κυβέρνησης τον διακήρυξε ο ίδιος ο υπουργός: να ιδιωτικοποιηθούν οι λειτουργίες του ΕΦΚΑ και να δοθούν οι διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων σε «πιστοποιημένες» εταιρείες λογιστών και δικηγόρων. Έχει καθοριστεί ακόμα και η «ταρίφα», 250 ευρώ για κάθε σύνταξη, με αυξημένο ποσό για τις δύσκολες υποθέσεις, όπως είναι η διαδοχική ασφάλιση.

Αυτή είναι η «νεοφιλελεύθερη» κυβέρνηση και η πολιτική της. Ιδιωτικοποιήσεις και κοινωνική αναλγησία, ανάμεικτη με παλαιοδεξιάς κοπής πολιτικάντικες μεθόδους. Να αντιδράσουμε στο διαγραφόμενο κοινωνικό έγκλημα στον ΕΦΚΑ! Με μπροστάρηδες τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία, να μπλοκάρουμε κάθε ιδιωτικοποίηση και παράδοση των συντάξεων σε ιδιωτικές εταιρείες. Η απαραίτητη ανασυγκρότηση του οργανισμού της ασφάλισης να γίνει σε δημόσια βάση και κάτω απ’ τον έλεγχο των ίδιων των εργαζομένων.

 

Σ. Κρόκος