Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Τηλεκπαίδευση-CISCO Σκάνδαλο με πολλές προεκτάσεις

Το σκάνδαλο της «τηλεκπαίδευσης» είναι απλό: η 
παράδοση προσωπικών δεδομένων στη CISCO και
η πληγή που αφήνει στην εκπαιδευτική διαδικασία
 Η κυβέρνηση, με πρωταγωνίστρια την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, από την πρώτη στιγμή που έκλεισε τα σχολεία πέρυσι, προώθησε το σύστημα της «τηλεκπαίδευσης». Στην αρχή προαιρετικά, μια και το σύστημα δεν ήταν έτοιμο τεχνικά, αλλά απ’ τον Νοέμβριο του 2020 υποχρεωτικά. Η «τηλεκπαίδευση» προβλήθηκε στην αρχή ως η «σύγχρονη εκπαίδευση» εις βάρος της ζωντανής. Η ίδια η πράξη απέδειξε ότι πραγματική εκπαίδευση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από ζωντανή διαδικασία. Στο ενδιάμεσο, βέβαια, η υπουργός επιχείρησε να εισαγάγει «κάμερες» στην τάξη, για τους μαθητές που λόγω επιδημίας δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται στο μάθημα, αλλά συνάντησε τη μαζική και καθολική άρνηση των εκπαιδευτικών.

Το σύστημα της «τηλεκπαίδευσης» εφαρμόζεται απ’ την αμερικάνικη εταιρεία CISCO. Η υπουργός έλεγε στην αρχή ότι η σύμβαση ήταν δωρεάν. Τη δημοσιοποίησε πρόσφατα και έγινε γνωστό ότι απ’ τον Γενάρη και μετά η σύμβαση έχει στοιχίσει 2 εκατομμύρια ευρώ. Η υπουργός δήλωσε ακόμα ότι η «τηλεκπαίδευση» στηρίχτηκε στο πρόγραμμα «Σύζευξη ΙΙ», για την τηλεδιάσκεψη στο δημόσιο, που θεσμοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την κινέζικη Huawei στη θέση της Cisco.

Η ιστορία αυτή είναι επικίνδυνη για τη δημόσια παιδεία και τον λαό για τους εξής λόγους: α) Το ότι απ’ τη δωρεάν παροχή φτάσαμε στην αδρή αμοιβή δείχνει ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι των «χορηγιών» του κεφαλαίου: να αλώσουν όλο τo φάσμα της εκπαίδευσης. β) Η «φάμπρικα» που άνοιξε με την «τηλεκπαίδευση» απειλεί με αλλοίωση την ίδια την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και είναι αρνητικό προηγούμενο με ευρύτερη σημασία για τις εργασιακές σχέσεις. γ) Το μεγάλο σκάνδαλο στην υπόθεση της Cisco είναι η παράδοση των δεδομένων 1,5 εκατομμυρίου «χρηστών», μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών δηλαδή, στην ιδιωτική εταιρεία κατά παράβαση του συντάγματος και των νόμων. Οι ειδικοί (Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας) λένε ότι τα «μετα-δεδομένα» (προσωπικά στοιχεία κ.λπ.) μπορεί να ενδιαφέρουν τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.

Το εκπαιδευτικό κίνημα απαιτεί:

– Άνοιγμα των σχολείων τώρα με επαρκή μέσα προστασίας (μικρός αριθμός μαθητών ανά τμήμα, εξεύρεση αιθουσών, προσλήψεις εκπαιδευτικών).

– Καταγγελία της σύμβασης με τη Cisco, σταμάτημα της τηλεκπαίδευσης.

– Παραίτηση της Κεραμέως, που βαρύνεται με πολλές πράξεις ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση και τον κόσμο της.

 

Σ. Κρόκος