Με τις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων και φυσικά και της τωρινής, φτάσαμε να είμαστε η 2η φτωχότερη χώρα στη Ε.Ε. |
Ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας ήταν παρόμοιο με αυτό του μέσου όρου της Ε.Ε. μέχρι το 2009, από τότε 10 χώρες έχουν ξεπεράσει σε βιοτικό επίπεδο την Ελλάδα, που πλέον είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία και παραμένει ουραγός στην Ευρωζώνη. Δεν αποκλείεται σύντομα να καταγραφούμε ως η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.
Γιατί συνυπάρχουν όμως η «ανάκαμψη» και η φτώχεια; Η απάντηση βρίσκεται στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και της πολιτικής λιτότητας που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Οι δημόσιες δαπάνες περικόπηκαν, όπως και οι μισθοί και οι συντάξεις, και οι φόροι αυξήθηκαν, για να εξασφαλιστεί η «διάσωση» από ΔΝΤ και Ε.Ε., με αποτέλεσμα μια τεράστια οικονομική ζημία, σπάνια για καιρό ειρήνης! Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα περίπου 19% μικρότερη από ό,τι το 2007, παρά την όποια ανάκαμψη μετά την πανδημία, ενώ η οικονομία της Ε.Ε. στο σύνολό της έχει μεγεθυνθεί κατά 17%. Παράλληλα, oι πραγματικοί μισθοί, βάσει ΟΟΣΑ, μειώνονταν σταθερά μέχρι το 2022 (άρα και από την παρούσα κυβέρνηση), υποχωρώντας κατά 30% από τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα.
Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο λαός μας. To 2023 η ελληνική οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 2%, αλλά η φτώχεια δεν μειώθηκε. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρισκόταν το 26,1% των Ελλήνων, δηλαδή 2.658.400 άτομα. Το 2022 το ποσοστό της φτώχειας ήταν 26,3%. Η Ελλάδα έχει αρνητικά ρεκόρ και στην παιδική φτώχεια, καθώς το 2023 σχεδόν το 22% των ανηλίκων βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας (έναντι 18,3% των ενηλίκων), σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΓΣΕΕ.
Εν κατακλείδι, η φτώχεια στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνεται και οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνονται. Η κατανάλωση βασικών προϊόντων (π.χ. ελαιόλαδο) μειώνεται, με την ακρίβεια να τσακίζει τα φτωχότερα νοικοκυριά και την κυβέρνηση να μη λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο, έχοντας αφήσει τα μονοπώλια να κάνουν ό,τι θέλουν!
Γιάννης Τριανταφύλλου