Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Εκρηκτική η κατάσταση στη δημόσια παιδεία

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, όλοι μαζί ενωμένοι να αποτρέψουμε
τη διάλυση της δημόσιας παιδείας
Η κατάσταση φέτος στη δημόσια παιδεία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μπαίνουμε στον Οκτώβρη και καμία σχεδόν σχολική μονάδα, είτε της πρωτοβάθμιας είτε της δευτεροβάθμιας, δεν λειτουργεί κανονικά! Λείπουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, λείπουν ακόμα δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παιδιά που δεν κάνουν καθόλου μάθημα! Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα Ειδικά Σχολεία είναι σχεδόν όλα κλειστά, μιας και οι συνάδελφοι που εδώ και χρόνια τα στελεχώνουν είναι αναπληρωτές και δεν έχουν προσληφθεί ακόμα!
Οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών που ξεκίνησαν δεν φτάνουν να καλύψουν σχεδόν τίποτε, ειδικά στην περιοχή της Αττικής. Συνάδελφοι αναπληρωτές με μεγάλη προϋπηρεσία είναι ακόμα άνεργοι ή αναγκάζονται να εργαστούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους και την οικογένειά τους. Το αν και πότε θα καλυφθούν τα κενά είναι παντελώς άγνωστο. Η πρόσφατη δήλωση του νέου Υπουργού Παιδείας, Φίλη, ότι «φέτος τα σχολεία θα λειτουργήσουν με κενά» προκαλεί ανατριχίλα!

Η κατάσταση αυτή του δημόσιου σχολείου, που χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο, είναι αποτέλεσμα της συνειδητής εγκατάλειψης της δημόσιας παιδείας. Αυτό οφείλεται στο ότι στη σημερινή Ελλάδα, με διαλυμένη την παραγωγική της βάση λόγω της κυριαρχίας των συμφερόντων συγκεκριμένων κεφαλαίων (τραπεζιτών, εφοπλιστών κ.λπ.), δεν χρειάζεται ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, άρα δεν χρειάζεται και αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία. Η συνέχιση της πολιτικής των βάρβαρων Μνημονίων από την αστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα τσακίσει οποιαδήποτε προοπτική παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας (βλ. μέτρα για αγρότες, ιδιωτικοποιήσεις, ενέργεια κ.λπ.) και θα εντείνει την τριτοκοσμοποίηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα, και φυσικά και στην εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της πολιτικής, δεν είναι καθόλου τυχαίες οι ελλείψεις σε προσωπικό. Είναι το αποτέλεσμα αλλά και το μέσο για να καταργήσουν δικαιώματα. Με πρόσχημα τα χιλιάδες κενά, συγχωνεύουν σχολεία, διώχνουν προνήπια, συμπτύσσουν τμήματα, διαλύουν το ολοήμερο πρόγραμμα, αυξάνουν τους μαθητές ανά τάξη κ.λπ. Τη δημόσια εκπαίδευση τη γυρνάνε δεκαετίες πίσω, όπως γυρνάνε και όλη την κοινωνία.
Η αντίστασή μας είναι ο μόνος δρόμος, η μόνη λύση. Η πάλη για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης πάει μαζί με την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και πρέπει εδώ και τώρα να ξεκινήσει.


Μ. Σάκος